Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Svečani prijem i Izložba paške čipke održani u Bruxellesu povodom 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa s Kraljevinom Belgijom

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji upriličilo je u Bruxellesu povodom obilježavanja 30. obljetnice međunarodnog priznanja i suvereniteta Republike Hrvatske te uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Kraljevine Belgije svečani prijem i Izložbu paške čipke u  utorak, 7. lipnja 2022. godine, u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Bruxellesu.

Izložba paške čipke upriličena ovom prigodom u Bruxellesu održana je uz pokroviteljstvo Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske.

Na svečani prijem i Izložbu paške čipke odazvali su se diplomati belgijskog Ministarstva vanjskih poslova, brojni veleposlanici i članovi diplomatskog i konzularnog zbora akreditiranog u Kraljevini Belgiji, predstavnici europskih institucija, članovi hrvatske zajednice koji duže vrijeme žive i rade u Belgiji kao i članovi europskih institucija te diplomati hrvatskih diplomatskih predstavništava sa sjedištem u Belgiji.

Nazočne goste pozdravio je veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji, Nj.E. gospodin Joško Paro, koji je istaknuo značaj njegovanja i očuvanja paškog čipkarstva i tradicionalnih umjetnosti Hrvatske.   

Izložba paške čipke postavljena je od strane Udruge paških čipkarica Frane Budak iz Grada Paga. Predsjednica udruge gospođa Neda Oros i članica Udruge gospođa Gordana Maržić, koja je tijekom večeri bila odjevena u tradicionalnu pašku narodnu nošnju s pokrivacom na glavi ukrašenom paškom čipkom, predstavile su pašku čipku i održale demonstraciju izrade čuvane i cijenjene paške čipke.  

Očuvanju i njegovanju paškog čipkarstva veliki doprinos dala je prva škola čipkarstva koju je 1906. godine utemeljio tadašnji gradonačelnik Grada Paga Frane Budak. Škola čipkarstva je obnavljanjem 1994. godine u sklopu Srednje škole Bartola Krašića nastavila raditi sve do danas i zajedno s Čipkarskom sekcijom Osnovne škole Jurja Dalmatinca pridonijela očuvanju tradicije i njenom predstavljanju u Europi i svijetu. 

Veliki doprinos predstavljanju primijenjene umjetnosti izrade čipke u Hrvatskoj posljednjih godina u međunarodnim okvirima daje svojom potporom osobito Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, kao i pripadajuća diplomatska mreža, bez koje provedba ovakvih projekata ne bi bila moguća.
Hrvatsko čipkarstvo je kao tradicija stoljećima njegovana u malim ruralnim sredinama koja obuhvaća izradu čipke u Lepoglavi te na otocima Pagu i Hvaru  uvršteno 2009. godine na UNESCO-vu Listu nematerijalne svjetske kulturne

Pisane vijesti