Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Za rješavanje krize sigurnosti hrane potrebna je snažnija međunarodna suradnja

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, sudjelovao je 8. lipnja 2022. godine, na Ministarskom mediteranskom dijalogu o krizi sigurnosti hrane putem video-veze. Konferenciju su organizirali ministar vanjskih poslova Talijanske Republike Luigi Di Maio, ministrica za gospodarsku suradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke Svenja Schulze, ministar vanjskih poslova Libanonske Republike Abdallah Bou Habib i ministar poljoprivrede i šumarstva Turske Vahit Kirişçi.

Ministarska konferencija zamišljena je kao forum za razmjenu stavova mediteranskih zemalja i relevantnih međunarodnih organizacija o posljedicama globalne krize sigurnosti hrane izazvane agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu.

Ministar Grlić Radman u svom je obraćanju istaknuo potrebu suradnje međunarodnih partnera u cilju učinkovitog globalnog odgovora na krizu sigurnosti hrane. Ministar je rekao kako Republika Hrvatska podržava iznalaženje učinkovitih mjera koje će olakšati izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, pri čemu je ukazao na važnu ulogu koju u tom smislu mogu imati hrvatske luke.

Konferenciju su stručnim doprinosom podržale specijalizirane agencije i organizacije Ujedinjenih naroda - Svjetski program za hranu, Organizacija za hranu i poljoprivredu i Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj.

Pisane vijesti