Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Održana panel rasprava „Put do mira u Ukrajini i uloga hrvatske diplomacije“ povodom Dana hrvatske diplomacije

Povodom Dana hrvatske diplomacije u utorak, 7. lipnja 2022. godine, u organizaciji Udruge hrvatskih diplomata (UHD), održana je panel rasprava na temu „Put do mira u Ukrajini i uloga hrvatske diplomacije“. U panel raspravi sudjelovali su ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, rektor Sveučilišta VERN' i geopolitički stručnjak Vlatko Cvrtila te veleposlanici Republike Hrvatske u Ukrajini Anica Djamić i Ruskoj Federaciji Tomislav Car.
Ministar Grlić Radman čestitao je Dan hrvatske diplomacije i naglasio važnost europskog jedinstva u ovim izazovnim vremenima, kao i diplomacije koja ima važnu ulogu u prevladavanju sukoba, izgradnji mira i sprječavanju zločina. Rektor Sveučilišta VERN' Cvrtila govorio je o novom geopolitičkom poretku gdje je Ukrajina postala sredstvom za ostvarenje ruskih ciljeva, dok su veleposlanici  Djamić i Car govorili o iskustvu hrvatske diplomacije od početka ruske agresije na Ukrajinu.

Panel raspravi su uživo i preko video veze nazočili brojni diplomati, a na kraju rasprave upućen je poziv za donacijama namijenjenim ukrajinskim izbjeglicama u Hrvatskoj.
 

Pisane vijesti