Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Obilježen Dan hrvatske diplomacije i 20. obljetnica Hrvatskoga diplomatskoga kluba

U utorak, 7. lipnja 2022. godine, održano je svečano obilježavanje Dana hrvatske diplomacije i 20. obljetnice Hrvatskoga diplomatskoga kluba u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Dana 7. lipnja tradicionalno se obilježava Dan hrvatske diplomacije. Na taj je dan 879. godine papa Ivan VIII. u pismu hrvatskom vladaru knezu Branimiru priznao suverenost srednjovjekovne hrvatske države.

Nazočnima se obratio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković koji je zahvalio svima koji su doprinijeli međunarodnom priznanju Republike Hrvatske i njezinoj međunarodnoj afirmaciji kroz članstva u najznačajnijim međunarodnim organizacijama. U kontekstu novih strateških ciljeva Hrvatske, predsjednik Vlade RH naglasio je važnost ulaska u eurozonu i Schengenski prostor, čime će Hrvatska postati dio užeg kruga Europske unije, ali i članstvo u OECD-u, jedinoj važnoj međunarodnoj organizaciji kojoj Republika Hrvatska još nije članica.

"Agresija Rusije na Ukrajinu poništila je sve postulate međunarodnog poretka", rekao je predsjednik Vlade RH Plenković te dodao kako je to uzdrmalo ekonomiju, financijska tržišta i cijene energenata te predstavlja izazov za sve države.

Ministar Grlić Radman u svom obraćanju naglasio je važnost hrvatske diplomacije od samog početka stvaranja hrvatske države tijekom Domovinskog rata, kao i u ostvarivanju kasnijeg članstva u Europskoj uniji i NATO-u. Dotaknuo se aktualne situacije i izazova na jugoistoku Europe te pritom posebno istaknuo važnost stabilne i funkcionalne Bosne i Hercegovine triju razvnopravnih konstitutivnih naroda te da je u tom kontekstu uloga hrvatske diplomacije i dalje ključna.

Priopćenja