Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Legitimni predstavnici Hrvata u BiH ne djeluju protiv Daytonskog sporazuma

Legitimni predstavnici Hrvata u BiH ne djeluju protiv Dejtonskog sporazuma, već oni koji sprječavaju izbornu reformu, poručilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u reakciji na to što su Sjedinjene Države uvele sankcije predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari.

Republika Hrvatska ne smatra da su legitimni predstavnici Hrvata djelovali protiv navedenih postulata jer im je u najvećem interesu poštivanje 'dejtona' i ulazak BiH u NATO i EU, kaže se u priopćenju MVEP-a.

"Upravo najava političkih stranaka u sklopu Hrvatskog narodnog sabora te drugih stranaka da će unatoč neregularnosti trenutnog izbornog zakona izići na izbore, svjedoči o njihovom zalaganju za načelo očuvanja krhke stabilnosti u višenacionalnoj i multikonfesionalnoj Bosni i Hercegovini s obzirom na iznimno teške geopolitičke okolnosti uslijed ruske agresije na Ukrajinu", smatraju sa Zrinjevca.

Dodaje se da je Hrvatska supotpisnica Dejtonskog sporazuma i osuđuje svaku vrstu djelovanje koje ga podriva.

MVEP naglašava da to ne čine Hrvati.

Hrvatska i dalje poziva partnere i saveznike SAD i EU da podrže postizanje dogovora o izbornoj reformi

"To se posebno odnosi na one političke snage koje zagovaraju i provode politike separatizma i unitarizma te destabiliziraju Bosnu i Hercegovinu kao suverenu državu i ustavno formiranu od dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda".

Predstavnici baš tih spomenutih političkih usmjerenja odbijaju provesti promjene izbornog zakona, odnosno implementiranje presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci" i presude Ustavnog suda BiH u slučaju "Ljubić", naglašavaju sa Zrinjevca, ne navodeći eksplicitno o kome se radi.

Pošto smatra da bi takva promjena izbornog zakona osigurala pravo Hrvatima da biraju svoje legitimne političke predstavnike onako kako ih biraju i pripadnici ostala dva konstitutivna naroda, a time se i osigurala stabilnost BiH, Hrvatska i dalje poziva partnere i saveznike SAD i EU da podrže postizanje dogovora o izbornoj reformi, zaključuje se.

Izvor. Hina/Vlada

Priopćenja