Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Izložba „Braća Seljan – hrvatski istraživači u Južnoj Americi“

U glavnom gradu Paragvaja, Asuncionu (29.-31. travnja 2022.), Šesti susret hrvatske dijaspore Južne Amerike obogatio je i prateći kulturni događaj, otvorenje izložbe o hrvatskim etnografima braći Mirku i Stevi Seljan i njihovim istraživanjima u Paragvaju, koju je otvorila ravnateljica Etnografskog muzeja u Zagrebu, Goranka Horjan.
Izložba je otvorena u poznatom povijesnom i kulturnom centru grada Manzana de la Rivera u srijedu, 30. ožujka u 19.30 sati. Manzana de la Rivera smještena je nasuprot predsjedničke palače u samom srcu grada te se u postavu gradskog muzeja smještenog unutar kompleksa nalaze dokumenti i fotografije iz povijesti grada uključujući i one iz vremena kada su u njemu boravila braća Mirko i Stevo Seljan. Ravnatelj kulturnog centra Felix Toranzos izrazio je veliko zadovoljstvo što može ugostiti izložbu Etnografskog muzeja koja omogućuje sagledati nove aspekte u razvoju Asuncióna, a ravnateljica Horjan je zahvalila arhitektu Gustavu Glavinichu na velikom zalaganju pri postavu izložbe i pomoći Paragvajsko-hrvatske gospodarske komore kojom predsjeda prilikom realizacije ove vrijedne izložbe.
Domaćini su prilikom otvorenja pripremili za uzvanike i glazbeni program a izložbu je otvorio Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Otvorenju su prisustvovale predstavnice Veleposlanstva Republike Hrvatske u Argentini koje pokriva i aktivnosti u Paragvaju, Maja Steović i Mirjana Božić, veleposlanik RH u Brazilu Ranko Vilović te nekoliko počasnih konzula uključujući Anu Mariu Kuljevan Peinović iz Perua. Otvorenje izložbe je pobudilo veliki interes i nazočilo mu je oko 150 uzvanika.
Izložba je predstavljena u povodu šestog Susreta hrvatske dijaspore Južne Amerike koji se u organizaciji Paragvajsko-hrvatske gospodarske komore održava u Asunciónu od 29. do 31. ožujka 2022. godine. Tako su na otvorenju izložbe bili prisutni i predstavnici hrvatske dijaspore iz Paragvaja, Argentine, Urugvaja, Brazila, Bolivije i Čilea koji sudjeluju u radu kongresa.
Izložba je otvorena od 30. ožujka do 15. travnja 2022. godine.
Autori fotografija s otvorenja izložbe “Braća Seljan – hrvatski istraživači u Južnoj Americi” su Felix Torenzos i Claudio Bardella.
Završno, izložba Etnografskog muzeja o hrvatskim istraživačima braći Seljan bit će postavljena na Fakultetu arhitekture na Čileanskom sveučilištu, te svečano otvorena uz nazočnost rektora Sveučilišta Ennia Vivaldia, veleposlanice Mire Martinec te Goranke Horjan, direktorice Etnografskog muzeja.
 
Izvor: Etnografski muzej