Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Proslava Dana državnosti u Oslu

Dana 1. lipnja 2022. u Koncertnoj Dvorani u Oslu, u organizaciji Veleposlanstva RH u Oslu te uz podršku i stručnu pomoć Sektora za  javnu i kulturnu diplomaciju, informiranje i odnose s javnošću MVEP-a, svečano je obilježen Dan Državnosti Republike Hrvatske te 30. godina uspostave diplomatskih odnosa s Kraljevinom Norveškom.
 
Izuzetno pohvaljen svečani koncert priredila je hrvatska pijanistica Ida Gamulin, odsviravši djela Shuberta, Chopina, Dore Pejačević i Borisa Papandopula.
 
Ida Gamulin, jedna od vodećih hrvatskih pijanistica, rođena je u Splitu, a glazbu je diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, nakon čega svoj glazbeni put nastavlja u Londonu.Primila je brojne nagrade, uključujući prestižnu nagradu Svetislav Stančić na nacionalnim natjecanjima glazbenih umjetnika, nagradu Dame Myra Hess u Londonu, posebnu nagradu na Freiburškom festivalu i nagradu Milka Trnina, najveću kulturnu nagradu Hrvatske. Osim solo karijere, Ida Gamulin je redovita profesorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, redovno održava majstorske tečajeve u Europi, a također je članica žirija međunarodnih klavirskih natjecanja te predsjednica EPTA Hrvatska (Europska udruga klavirskih pedagoga) od 2004. godine.
 
Događaju je nazočilo oko 150 uzvanika među kojima predstavnici Hrvatske zajednice, iseljenici i potomci, veleposlanci država akreditiranih u Norveškoj, predstavnici iz norveškog političkog, javnog i kulturnog života.
 
Prigodne govore održali su veleposlanica Andrea Gustović-Ercegovac i Leila Stenseng, ravnateljica Uprave za Europa pri MVP Norveške.
 
Uzvanici su s oduševljenjem popratili izvedbu gđe Ide Gamulin,  nakon Koncerta se s nestrpljenjem fotografirali s umjetnicom, te se uz prigodni domjenak nastavilo druženje u Koncertnoj dvorani u Oslu.


Pisane vijesti