Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Dani hrvatske kulture u Lendavi

U okviru priredbe Dani hrvatske kulture u Lendavi je u petak, 27. svibnja 2022. godine, održan  Međunarodni povijesni simpozij Kult Zrinskih u Lendavi. Simpozij su u povodu 402. obljetnice rođenja pjesnika i vojskovođe Nikole Zrinskog VII. organizirali Društvo prekmurskih znanstvenih istraživača, Hrvatsko kulturno društvo Pomurje iz Lendave i općina Lendava Na simpoziju su izlagali Josef Padany, general major i sveučilišni profesor iz Mađarske, književna povjesničarka Judit Zagorec-Csuka iz Slovenije, a  referat  hrvatskog povjesničara Alekseja Milinovića prezentirala je tajnica SHDS Renata Praća.
U nastavku programa je u Hrvatskom domu u organizaciji mađarske manjinske zajednice i mađarskog konzulata u Lendavi otkrivena je spomen ploča Nikoli Zrinskom VII.
U poslijepodnevnim satima u Hrvatskom domu svečano je otkriven spomenik Nikoli Zrinskom. Na otkrivanju spomenika prigodne govore održali su Milan Bošnjak, savjetnik  s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH, Ivan Koncut, dogradonačelnik Lendave i Matija Posavec, međimurski župan. Predsjednik SHDS Đanino Kutnjak zahvalio se svima koji su dali doprinos u realizaciji ovog projekta, a posebno autoru spomenika akademskom kiparu Marijanu Mirtu, te Državnom uredu za Hrvate izvan RH i općini Lendava. U nastavku je održan prigodni program u kojem su nastupili tamburaši i pjevači Hrvatskog društva Pomurje i čakovečki zbor Josip Šolcer Slavenski.

Pisane vijesti