Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Proslava Dana državnosti, Dana oružanih snaga Republike Hrvatske, 30. obljetnice međunarodnog priznanja te ujedno i 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Francuske Republike

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Parizu nizom događanja obilježilo je Dan državnosti, Dan oružanih snaga Republike Hrvatske, 30. obljetnice međunarodnog priznanja te ujedno i 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Francuske Republike.

U nedjelju 29. svibnja u Hrvatskoj katoličkoj misiji održana je misa za Domovinu tijekom koje je klapa „Cesarice“ otpjevala nekoliko duhovnih pjesama, a nakon mise nekoliko tradicionalnih hrvatskih dalmatinskih pjesama. Ženska klapa „Cesarice“ iz Zagreba prvi puta nastupala je u Parizu, a nastup je omogućen uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

U popodnevnim satima 29. svibnja 2021. godine, u podnožju pariškog Slavoluka pobjede, gdje se nalazi grob neznanog junaka, održana je ceremonija polaganja vijenaca i paljenja vječne vatre. Ceremoniji je prisustvovao veliki broj sudionika hrvatske zajednice iz svih dijelova Francuske.

Vijenac u ime Republike Hrvatske položili su Senka Burić, otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske u Francuskoj Republici i pukovnica Sandra Jonjić, vojna izaslanica Republike Hrvatske u Francuskoj. Vijence su položile i hrvatske udruge iz cijele Francuske - Association  des Croates de Lille, Association des Croates du Nord, Association des Croates de la Côte d’Azur, Association  Union démocratique croate (UDC), Missions catholiques croates, Association des Anciens Etudiants des Universités Croates (AMCA), Conseil  Représentatif des Institutions et de la Communauté Croates de France (CRICCF).

Hrvatsku i francusku himnu otpjevali su pripadnici hrvatske zajednice u Francuskoj. Vječnu vatru simbolično je upalila otpravnica poslova Burić, koja se zatim upisala i u „Zlatnu knjigu“.

U večernjim satima u prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske u Parizu održan je prijem za hrvatsku zajednicu na kojem su ponuđeni hrvatski proizvodi i hrvatska vina, te je održan nastup klape „Cesarice“. Gđa Burić je pozdravila okupljene i izrazila posebnu zahvalnost svim Hrvatima u dijaspori  u Francuskoj koji su radili na promicanju veza između Hrvatske i Francuske od Domovinskog rata pa sve do danas.

U ponedjeljak 30. svibnja održan je prijem za Diplomatski zbor koji je okupio veliki broj uzvanika. Uz degustaciju hrvatskih specijaliteta i hrvatskih vina, održan je još jedan nastup klape „Cesarice“ koji je posebno oduševio okupljene.

Pisane vijesti