Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Čestitka ministra Grlića Radmana povodom Dana državnosti

Na današnji dan 1990. godine, konstituiranjem prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora otvoren je put prema demokratskoj preobrazbi, slobodi, samostalnosti i neovisnosti Hrvatske.

Ove godine, uz Dan državnosti, obilježavamo dvije važne obljetnice – 30. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 30 godina članstva Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima.

Za razliku od mnogih srednjoeuropskih naroda koji su se mirnim putem oslobodili komunističkog režima, hrvatski je narod bio prisiljen braniti vlastitu slobodu od velikosrpske agresije. Domovinski rat najčvršći je temelj današnje Hrvatske u kojoj živimo u miru i slobodi, stoga posebno poštovanje i traju zahvalnost dugujemo upravo hrvatskim braniteljima koji su stali u obranu Hrvatske, pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

U ovim posebnim okolnostima hrvatska diplomacija je imala iznimno važnu ulogu.

Posebno emotivno doživjeli smo priznanje Republike Hrvatske od država tadašnje Europske zajednice, 15. siječnja 1992. godine, čime je ostvaren glavni vojnopolitički strateški cilj hrvatske politike s početka 1990-ih – stvaranje samostalne i suverene Hrvatske i njezino međunarodno priznanje, nakon čega je uslijedila uspostava diplomatskih odnosa s nizom država.

Potpunu međunarodnu afirmaciju i vrhunac diplomatske borbe za međunarodno priznanje Republika Hrvatska postigla je 22. svibnja 1992., kada je kao 178. članica primljena u Ujedinjene narode. Prvih godina članstva prioritet hrvatskih diplomatskih napora u UN-u bio je što ranije okončanje velikosrpske agresije, potvrda i obrana međunarodno priznatih granica Republike Hrvatske, zbrinjavanje stotina tisuća hrvatskih prognanika i izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, te osiguranje mirne reintegracije okupiranih područja. Neposredno nakon toga, uslijedila je afirmacija Hrvatske na svjetskoj političkoj sceni kroz njezino aktivno djelovanje u brojnim tijelima Ujedinjenih naroda.

Veseli činjenica da je hrvatska diplomatska služba izrasla u suvremenu, po cijelome svijetu razgranatu organizaciju. Hrvatska je danas na međunarodnoj razini pouzdan i važan partner u brojnim globalnim i regionalnim organizacijama. Predano sudjelujemo u daljnjem razvoju europskog projekta, u oblikovanju politika, odluka i propisa na razini Unije te pritom ne zaboravljamo vlastite nacionalne interese. Nastavljajući osnaživati međunarodni položaj Hrvatske, predano radimo na ostvarivanju preostala dva strateška cilja: ulazak u europodručje i u Schengen.

Danas je, više nego ikada, potrebno diplomatsko umijeće u razgovorima oko budućnosti Unije, pitanjima stabilnosti europskog jugoistoka, a time i cijele Europe, pitanjima širenja NATO-a u trenutku kada je Rusija, protivno svim normama međunarodnog prava, započela vojnu agresiju na teritorij Ukrajine kao članice Ujedinjenih naroda i time srušila temelje sigurnosti u Europi i u svijetu. Stav Republike Hrvatske je jasan, vodit ćemo odgovornu politiku, prije svega vodeći računa o interesu i ugledu Hrvatske kao države koja je mukotrpno zadnjih 30 godina gradila svoj međunarodni položaj, štiteći interese Hrvata, kako u domovini tako i u Bosni i Hercegovini a sukladno ovlastima i u najboljem interesu hrvatskog naroda koji živi u Hrvatskoj i izvan Domovine.

Svim Hrvaticama i Hrvatima u zemlji i inozemstvu čestitam Dan hrvatske državnosti

Priopćenja