Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U Bratislavi proslavljen Dan državnosti, Dan Oružanih snaga i 30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Slovačkoj Republici organiziralo je 23. svibnja 2022. koncert prominentnog hrvatskog pijanista Gorana Filipeca i svečani prijem u Primatovoj palači u centru Bratislave u povodu Dana državnosti, Dana Oružanih snaga i 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.
Događaju je prisustvovalo je oko 150 uzvanika iz političkog i kulturnog života Slovačke Republike, diplomatskog zbora i predstavnika hrvatske zajednice.
Prije koncerta nazočnima se prigodnim govorom obratio veleposlanik Aleksandar Heina istaknuvši najvažnije događaje od stjecanja neovisnosti i međunarodnog priznanja Republike Hrvatske kao i odlične bilateralne odnose između Hrvatske i Slovačke. Uz to, pohvalio je slovačku snažnu političku, humanitarnu i drugu potporu Ukrajini i ukrajinskim izbjeglicama u neprihvatljivoj ruskoj agresiji.
Za pijanistički recital Goran Filipec odabrao je 2 skladbe hrvatskog autora Ive Mačeka te 3 Franza Liszta. Gosti su s oduševljenjem popratili glazbeni program i dugotrajnim pljeskom nagradili glazbenika. Druženje je nastavljeno na prijemu koji je protekao u ugodnom ozračju.