Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Proslava Dana državnosti u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Bukureštu

U četvrtak, 26. svibnja ove godine, održano je svečano primanje povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, u prostorijama Veleposlanstva u Bukureštu. Primanju su prisustvovali predstavnici ureda Predsjednika Rumunjske, senatori i zastupnici u rumunjskom Parlamentu, predstavnici ureda Premijera i Vlade, predstavnici kulturnih institucija, sveučilišta, gospodarskog sektora, predstavnici hrvatskih tvrtki koje posluju u Rumunjskoj, studenti hrvatskog jezika fakulteta u Bukureštu, predstavnici hrvatske manjine i hrvatski državljani koji žive u Rumunjskoj te članovi diplomatskog zbora.

U prigodnom obraćanju uzvanicima veleposlanica Kapitanović je govorila o 30. obljetnici međunarodnog priznanja Hrvatske, o zahtjevnom i dugom putu prema članstvu u NATO-u i EU, o tome kako je Hrvatska prošla put od zemlje koja je bila pogođena ratom, koja se brinula o stotinama tisuća raseljenih i izbjeglih osoba, do zemlje koja aktivno sudjeluje u međunarodnim organizacijama i daje svoj doprinos u očuvanju i izgradnji sigurnosti sudjelovanjem u mirovnim misijama diljem svijeta, koja je partner u NATO-u i Europskoj uniji.

Povodom 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Rumunjske, rekla je da su odnosi jako dobri. Istaknula je položaj hrvatske manjine u Rumunjskoj i rumunjske manjine u Hrvatskoj kao izvrstan primjer uvažavanja između dviju zemalja. Hrvatska i Rumunjska su partneri u NATO-u i Europskoj uniji i u drugim međunarodnim organizacijama. Gospodarska suradnja je u porastu te očekujemo daljnje širenje suradnje između sveučilišta te između lokalne razine.

Glavna tajnica Ministarstva vanjskih poslova Daniela Mihaela Camaraşan je u svom govoru naglasila da su odnosi izvrsni te da su dvije zemlje partneri u brojnim pitanjima unutar Europske unije. Spomenula je istro-rumunjsku zajednicu u Istri i izrazila zahvalnost hrvatskoj državi za potpori očuvanju njihovog specifičnog narječja. Na kraju je izrazila očekivanje da će se u narednom razdoblju realizirati susreti na visokoj razini što će doprinijeti daljnjem produbljivanju odnosa.

Croatia Airlines je kao sponzor svečanog prijema donirala dvije avionske karte za novo uspostavljenu liniju Bukurešt Split koju je dobila jedna od sudionica prijema izvlačenjem tombole.

Pisane vijesti