Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Koncert klape Grdelin u Lisabonu i Évori povodom Dana državnosti i 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Veleposlanstvo RH u Portugalu obilježilo je ovogodišnji Dan državnosti i tridesetu obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske dvama koncertima klape Grdelin u Lisabonu i Évori.
 
Prvi koncert održan je 23. svibnja u Crkvi Svetog Spasa u Évori, administrativnom centru pokrajine Alentejo, gradu od 55.000 stanovnika udaljenom dvjestotinjak kilometara od Lisabona. Veleposlanica Anita Tršić održala je prigodan govor u kojem je istaknula diplomatska, kulturna i gospodarska postignuća Hrvatske od osamostaljenja do danas, dala kratak pregled bilateralne suradnje Hrvatske i Portugala te osvrt na mogućnosti konkretne suradnje među gradovima Évora i Pula, za što su već učinjeni prvi koraci. Klapa Grdelin je pred oduševljenom publikom otpjevala desetak tradicionalnih klapskih pjesama.
 
Glavni koncert za diplomatski zbor akreditiran u Lisabonu i predstavnike portugalske političke, gospodarske i kulturne scene te pripadnike hrvatske iseljeničke zajednice upriličen je 24. svibnja u Crkvi Svetog Petra Alkantarskog u centru Lisabona. Na koncertu i prijemu sudjelovalo je stotinjak veleposlanika, diplomata, portugalskih poduzetnika, umjetnika, Hrvata koji žive u Portugalu i drugih prijatelja Hrvatske i Veleposlanstva RH u Portugalu. Veleposlanica Anita Tršić otvorila je koncert govorom o diplomatskom putu Hrvatske od prvih demokratskih izbora 30. svibnja 1990. do danas, istaknuvši pritom hrvatske doprinose europskoj i svjetskoj kulturi, gospodarstvu i znanosti. Klapa Grdelin je zatim održala koncert od deset pjesama, a na prijemu u vrtu otpjevali su još desetak pjesama u opuštenijoj atmosferi.

Pisane vijesti