Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Hrvatska i Italija potpisale Ugovor o razgraničenju isključivih gospodarskih pojaseva

U okviru današnjeg petog sastanka Koordinacijskog odbora ministara vlada Republike Hrvatske i Talijanske Republike (KOM), ministri vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i Luigi Di Maio potpisali su Ugovor između Republike Hrvatske i Talijanske Republike o razgraničenju isključivih gospodarskih pojaseva. Ugovorom se sporazumno utvrđuje crta razgraničenja isključivih gospodarskih pojaseva između Republike Hrvatske i Talijanske Republike, u skladu s međunarodnim pravom.
 
„Određivanjem te granice, Hrvatska i Italija učvrstit će međusobnu suradnju na Jadranu, posebno u dijelu bilateralnih odnosa vezanih uz zaštitu morskog okoliša, održivog korištenja mora i njegovih prirodnih resursa“, rekao je ministar te dodao da je to dobar primjer dobrosusjedske suradnje.
 
Ministar Di Maio je ocijenio kako je današnjim potpisivanjem ugovora započela nova faza odnosa dviju zemalja koja u središte odnosa ponovo stavlja Jadransko more. Dodao je kako se ta strateška osovina dodatno osnažuje trilateralnom suradnjom sa Slovenijom.

Priopćenja