Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Održan Peti Koordinacijski odbor ministara vlada Republike Hrvatske i Talijanske Republike

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u utorak, 24. svibnja 2022. godine, u Rimu, gdje je održao bilateralni sastanak sa svojim talijanskim kolegom ministrom Luigijem Di Maiom te predvodio hrvatsko izaslanstvo na petom sastanku Koordinacijskog odbora ministara vlada Republike Hrvatske i Talijanske Republike (KOM).
 
Uz ministarstva vanjskih i europskih poslova, u radu KOM-a sudjeluju i ministarstva unutarnjih poslova, gospodarstva i održivog razvoja, mora, prometa i infrastrukture, poljoprivrede te kulture dviju država.
 
Ministri su razgovarali o bilateralnim odnosima i situaciji u Ukrajini i na jugoistoku Europe, kao i o suradnji u područjima gospodarstva, prometa, zaštite okoliše, kulture i obrazovanja. „Naše dvije prijateljske i susjedne države  u posljednjih nekoliko godina bilježe uzlet u bilateralnim odnosima“, rekao je ministar Grlić Radman i dodao kako je ovaj sastanak KOM-a posebno značajan jer je održan u godini kada se obilježava 30. godišnjica uspostave hrvatsko-talijanskih diplomatskih odnosa.
 
Dvojica ministara su se složila da su odnosi Hrvatske i Italije iznimno razvijeni te je ministar Grlić Radman kazao kako je Hrvatska zahvalna na potpori njezinim strateškim ciljevima - pridruživanju schengenskom području, eurozoni i OECD-u, kao i na talijanskoj podršci članstvu Hrvatske u skupini EU MED.
 
Ministri su se dotaknuli gospodarske suradnje, a ministar Grlić Radman istaknuo je velik značaj Italije za hrvatsko gospodarstvo i pritom istaknuo kako je u 2021. godini ukupna trgovinska razmjena između Hrvatske i Italije iznosila blizu 6 milijardi eura, što predstavlja povećanje od više od 27 posto. „Postoji potencijal za daljnjim unapređenjem naših gospodarskih odnosa, posebno u područjima IT sektora i digitalizacije, poljoprivrede i prehrambenog sektora, kao i infrastrukture“, rekao je ministar.
 
Ministri su se složili da Hrvatska i Italija prepoznaju važnost suradnje u zaštiti okoliša, očuvanju bio-raznolikosti u Sjevernom Jadranu, ali i osiguravanja boljeg prometnog povezivanja, kao i uske suradnje u kulturi i obrazovanju.
 
Također, ministri su razmijenili mišljenja o aktualnim vanjskopolitičkim temama, s naglaskom na rat u Ukrajini. „Hrvatska koja je prije 30 godina bila žrtva agresije iskazuje punu solidarnost s ukrajinskim narodom. Mi ćemo i dalje, zajedno sa svojim partnerima, nastaviti pružati svu političku, financijsku, humanitarnu, tehničku i drugu pomoć Ukrajini te brinuti o ukrajinskim izbjeglicama“, kazao je ministar Grlić Radman. U vezi destabilizacijskih rizika iz Ukrajine na jugoistoku Europe, ministar Grlić Radman rekao je da Hrvatska posvećuje posebnu pažnju europskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana, posebice Bosne i Hercegovine. „U našem je interesu stabilna i funkcionalna BiH, u kojoj sva tri konstitutivna naroda uživaju svoja legitimna politička prava, što je moguće jedino kroz pravedan izborni proces i reformu Izbornog zakona“, pojasnio je ministar.
 
Nakon sastanka KOM-a, ministri Grlić Radman i Di Maio potpisali su Zajedničku izjavu, postavljajući glavne smjernice za predstojeće razdoblje u svim važnim područjima. Ujedno, potpisan je i Ugovor između Republike Hrvatske i Talijanske Republike o razgraničenju isključivih gospodarskih pojaseva, kojim se sporazumno utvrđuje crta razgraničenja isključivih gospodarskih pojaseva između Republike Hrvatske i Talijanske Republike, u skladu s međunarodnim pravom.
 
„Određivanjem te granice, Hrvatska i Italija učvrstit će međusobnu suradnju na Jadranu, posebno u dijelu bilateralnih odnosa vezanih uz zaštitu morskog okoliša, održivog korištenja mora i njegovih prirodnih resursa“, rekao je ministar i dodao da je to dobar primjer dobrosusjedske suradnje.
 
Uz sastanak KOM-a, održao se i Hrvatsko-talijanski gospodarski forum, s ciljem dodatnog jačanja gospodarske suradnje. "Podržavamo i potičemo talijanska ulaganja, koja su prisutna u Hrvatskoj u nizu sektora, među ostalim financijski sektor i bankarstvo, ali tu su i metalurgija, tekstilna industrija, drvna industrija i proizvodnja namještaja i poljoprivredno prehrambeni sektor ", rekao je ministar Grlić Radman prisutnim poduzetnicima te izrazio uvjerenje da će Hrvatsko-talijanski gospodarski forum biti korak naprijed u procesu daljnjeg jačanja gospodarskih odnosa između dviju država.
 

Pisane vijesti