Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U Jeruzalemu otkriven kip Svetog Jeronima

Župan Blaženko Boban, nadbiskup Marin Barišić, akademski kipar Veno Jerković i opat jeruzalemske benediktinske opatije Usnuća Marijina (Dormitio) na Sionu Bernhard Alter otkrili su 21. svibnja 2022. godine na jeruzalemskom brdu Sion kip Svetoga Jeronima, dar puka Splitsko-dalmatinske županije.
Splitsko-makarski nadbiskup u miru, Marin Barišić, koji je blagoslovio kip i služio svečanu svetu misu, naglasio je kako je ovo povijesni dan za budućnost: „Veliki je ovo dan za Splitsko-makarsku nadbiskupiju, Splitsko-dalmatinsku županiju, a ja bih rekao i za čitavu Hrvatsku. Sveti Jeronim je jedna kulturna i duhovna baština kojom se ponosimo. On nas je predstavljao u vremenima kada nismo imali ništa. Dosta je bilo reći Sveti Jeronim i njegov kraj i zahvaljujući njemu sačuvali smo i narodni jezik u liturgiji. To je jedinstven slučaj u cijeloj crkvi“.
Autor kipa je akademski kipar Veno Jerković, koji nije mogao sakriti oduševljenje što je upravo njegovo djelo postavljeno na Sionu. „Uzbuđen sam i teško je naći prave riječi kako bih izrekao sreću i zadovoljstvo jer je moj rad došao na jedno ovako sveto mjesto i u ovaj sveti grad. Mogao je to biti bilo koji drugi kipar, ali to sam ja”, rekao je Jerković.
Franjevac konventualac fra Tomislav Glavnik naveo je kako je ovaj kip, postavljen na Sionu, znak prepoznavanja hrvatskoga naroda u Izraelu. „Sa Svetom Zemljom bili smo uvijek povezani, bilo preko hodočasnika, utjecajnih svećenika ili svetaca poput Svetoga Nikole Tavelića. Upravo ovo postavljanje kipa Svetoga Jeronima je jedan veliki znak”, izjavio je Glavnik.
Otkrivanju kipa nazočili su i zamjenik župana Stipe Čogelja, predsjednik Županijske skupštine Mate Šimundić, rektor Sveučilišta u Splitu dr.sc. Dragan Ljutić i hrvatska veleposlanica u Izraelu Vesela Mrđen Korać.