Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica za Europu Metelko-Zgombić na sastanku Vijeća za opće poslove

Državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je na sastanku Vijeća za opće poslove u Bruxellesu čija je središnja tema bila priprema izvanrednog sastanka Europskog vijeća 30. i 31. svibnja 2022. na kojem će čelnici raspravljati o situaciji u Ukrajini, te obrani, energetici i sigurnosti opskrbe hranom u svjetlu posljedica ruske agresije na Ukrajinu.

Vijeće je također razmotrilo teme za redoviti sastanak Europskog vijeća u lipnju, koji će nastaviti raspravu o Ukrajini, razmotriti ekonomsku situaciju u Europi, kao i daljnje korake i ideje o budućnosti i političkoj arhitekturi Europe slijedom ishoda Konferencije o budućnosti Europe, te zahtjeva za članstvo Ukrajine, Moldove i Gruzije.

Državna tajnica istaknula je solidarnost i snažnu potporu Hrvatske Ukrajini u obrani od ruske agresije, te nastavak pružanja političke, diplomatske, humanitarne, pravne, financijske, tehničke i svake druge pomoći Ukrajini. To uključuje i  spremnost na pomoć u poslijeratnoj obnovi Ukrajine, kao i podršku istragama Međunarodnog kaznenog suda te drugim naporima kako bi oni koji su odgovorni za kršenje međunarodnog prava i poretka bili privedeni pravdi. Hrvatska također nastavlja podupirati europski put Ukrajine te podržava njezinu europsku perspektivu.

Hrvatska je dala potporu inicijativama za što skoriju energetsku neovisnost Unije u sklopu plana RePowerEU, od diversifikacije dobavnih pravaca, do ušteda i prelaska na obnovljive izvore energije. Državna tajnica naročito je pozdravila to što je ovaj Plan prepoznao važnost LNG terminala na Krku za energetsku sigurnost srednje Europe. Kroz daljnje unaprjeđenje hrvatske naftne i plinske infrastrukture, koja se dugoročno može prenamijeniti i za alternativne energente kao što je vodik, državna tajnica istaknula je da Hrvatska može biti dio rješenja za energetsku neovisnost Europe. Zelena energetska tranzicija i ulaganja, uz potporu EU fondova, mogu otvoriti nove prilike i za gospodarstvo.

Imajući na umu nove realnosti u sigurnosnom okruženju Europe, Hrvatska je također pozdravila inicijative za jačanje sigurnosnih i obrambenih sposobnosti Europske unije i državama članicama. Razmotrene su i posljedice oružanog sukoba na opskrbu hranom, te izražena spremnost za nalaženje učinkovitih mjera koje će olakšati izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, pri čemu je državna tajnica ukazala na mogućnosti koje nude jadranske luke, gdje i hrvatske luke mogu imati važnu ulogu. Potrebna je i učinkovita suradnja s međunarodnim partnerima u cilju učinkovitog globalnog odgovora na ovaj izazov.

Razmatrajući metodologiju daljnjeg rada na prijedlozima građana iznesenim u sklopu Konferencije o budućnosti Europe, koja je završena svečanim događajem u Strasbourgu 9. svibnja 2022., članice Vijeća izrazile su spremnost pažljivo proučiti prijedloge građana i pristupiti identificiranju konkretnih mjera za njihovu provedbu. Državna tajnica istaknula je doprinos hrvatskih građana Konferenciji i spremnost za razmatranje preporuka koje će donijeti opipljive pomake u njihovom svakodnevnom životu.

U sklopu postupka pokrenutog po članku 7(1) Ugovora o Europskoj uniji održano je četvrto saslušanje Mađarske, kako bi Vijeće, temeljem izlaganja Europske komisije i Mađarske, dobilo ažuriranu sliku stanja oko tema obuhvaćenih Obrazloženim prijedlogom Europskog parlamenta, kojim je u rujnu 2018. godine pokrenut ovaj postupak.

 

Priopćenja