Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U Torinu održan 132. sastanak Odbora ministara Vijeća Europe

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u petak, 20. svibnja 2022. godine, na 132. sastanku Odbora ministara Vijeća Europe u Torinu. Ovogodišnji ministarski sastanak održan je u kontekstu agresije Rusije na susjednu Ukrajinu, čime je Rusija teško prekršila niz odredbi međunarodnog prava i poretka, zbog čega je 16. ožujka 2022. isključena iz Vijeća Europe, najstarije europske organizacije.

U kontekstu novonastale političke i sigurnosne situacije u Europi, te političkih, pravnih i humanitarnih posljedica ruske agresije na Ukrajinu, ministri vanjskih poslova država članica Vijeća Europe su na 132. Odboru ministara potvrdili svoje zajedništvo u okviru Vijeća Europe te posvećenost zajedničkim vrijednostima mira, demokracije, vladavine prava i ljudskih prava, s ciljem jačanja međuvladine suradnje i same Organizacije.

U tom svjetlu, ministar Grlić Radman je pozvao na zajedništvo u podršci Ukrajini, te ponovio punu podršku Hrvatske Ukrajini u situaciji teških kršenja ljudskih prava i stradanja nevinih civila, podsjetivši da je prije tri desetljeća i Hrvatska bila žrtva agresije.

Ministar Grlić Radman je u svojem obraćanju naglasio važnost snažnog i učinkovitog Vijeća Europe te poštivanja međunarodnog prava. Potvrdio je punu posvećenost Hrvatske temeljnim vrijednostima Organizacije – ljudskim pravima, demokraciji i vladavini prava. Pritom je istaknuo posvećenost Hrvatske borbi protiv nasilja nad ženama, kao i zaštiti svih ranjivih skupina, poglavito djece i mladih, borbi protiv korupcije te podsjetio na zajedničku obvezu okupljenih država za zaštitu prava manjina i manjinskih jezika, s ciljem iskorjenjivanja diskriminacije i govora mržnje. Istaknuo je važnost jačanja sustava Europske socijalne povelje s ciljem jačanja socijalnih prava građana. Založio se da vrata Vijeća Europe budu otvorena za one europske demokracije koje dijele vrijednosti Organizacije i spremne su ispuniti kriterije za članstvo, te u tom smislu izrazio podršku zahtjevu za članstvo Kosovu.

Ministar Grlić Radman je zahvalio odlazećem talijanskom predsjedanju Odborom ministara Vijeća Europe na uspješnom predsjedanju u ovom izazovnom razdoblju, te zaželio uspješno predsjedanje Irskoj koja je preuzela predsjedanje Odborom ministara.

Pisane vijesti