Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Peti sastanak Koordinacijskog odbora ministara Republike Hrvatske i Talijanske Republike u Rimu

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman predvodit će hrvatsko izaslanstvo na petom sastanku Koordinacijskog odbora ministara Vlada Republike Hrvatske i Talijanske Republike (KOM), u utorak, 24. svibnja 2022. godine, u Rimu.       

Uz vanjske i europske poslove, u radu KOM-a sudjeluju i ministarstva unutarnjih poslova, gospodarstva i održivog razvoja, mora, prometa i infrastrukture, poljoprivrede, kulture i medija te znanosti i obrazovanja.

Koordinacijski odbor ministara sastaje se s ciljem jačanja suradnje između Hrvatske i Italije, a utemeljen je Memorandumom o suradnji između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Talijanske Republike, potpisanim 2009. godine. Predviđeno je održavanje bilateralnih sastanaka po područjima suradnje, nakon čega će se održati plenarna sjednica kojom će supredsjedati dvojica ministara vanjskih poslova. Po završetku plenarne sjednice uslijedit će potpisivanje Zajedničke izjave 5. KOM-a, kao i Ugovora između Republike Hrvatske i Talijanske Republike o razgraničenju isključivih gospodarskih pojaseva te Zajedničke izjave o resursima Jadranskog mora. Nakon toga će ministri vanjskih poslova održati konferenciju za medije.

Po prvi put uz sastanak KOM-a održat će se i Hrvatsko-talijanski gospodarski forum, s ciljem dodatnog jačanja gospodarske suradnje, na kojem će se uvodno obratiti dvojica ministara vanjskih poslova.

Najave