Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Lucić na sastanku ministara vanjskih poslova u razvojnom formatu

Državni tajnik za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju Zdenko Lucić sudjelovao je na sastanku ministara vanjskih poslova u razvojnom formatu, koji se održao u Bruxellesu u petak, 20. svibnja 2022. godine.Sastanak je vodio potpredsjednik Europske komisije i visoki predstavnik za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell. Uz ministre i državne tajnike na sastanku je sudjelovala i povjerenica Europske komisije za međunarodna partnerstva Jutta Urpilainen.

Održana je rasprava o situaciji u Ukrajini i globalnoj sigurnosti hrane, koja je uključivala i međunarodni odgovor na moguće posljedice uzrokovane nedostatkom hrane. Državni tajnik Lucić istaknuo je važnost neometane i kontinuirane isporuke hrane, deblokadu ukrajinskih izvoznih luka te važnost izgradnje otpornijih i samodostatnijih oblika poljoprivredne proizvodnje posebno za najmanje razvijene države.

Nakon rasprave uslijedio je radni ručak s visokim povjerenikom UN-a za izbjeglice Filippom Grandijem, tijekom kojeg su razmijenjena mišljenja o tome kako na integrirani način rješavati trenutne izbjegličke krize, kako ojačati kolektivni humanitarno-razvojno-mirovni pristup i kako pronaći nove mogućnosti partnerstva EU-a i UNHCR-a. Državni tajnik Lucić informirao je o kontinuiranoj suradnji Hrvatske i UNHCR-a. Nedavno je uspješno implementiran projekt koji naglašava važnost neprekinutog obrazovanja i pronalaženja modela za učenje na daljinu za sirijsku djecu izbjeglice u Libanonu. Hrvatska je uvela i sveobuhvatan okvir za prihvat, smještaj i uključivanje ukrajinskih izbjeglica u društvo. Do danas je u Hrvatsku ušlo preko 18.000 ukrajinskih izbjeglica.

Pisane vijesti