Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Održano 62. Međunarodno vojno hodočašće u Lourdesu, 13. - 15. svibnja 2022. godine

U Loudresu je od 13. - 15. svibnja 2022. godine održano 62. Međunarodno vojno hodočašće na kojem je, u organizaciji Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj, po 28. put sudjelovala i Republika Hrvatska s oko 130  pripadnika Hrvatska vojske, policije i hrvatskih branitelja na čelu s vojnim biskupom Jurom Bogdanom i visokim predstavnicima MO, MUP-a i HV.
Iz Veleposlanstva Republike Hrvatske hodočašću je prisustvovala otpravnica poslova Senka Burić te vojna izaslanica Republike Hrvatske u Francuskoj Republici, pukovnica Sandra Jonjić.
Uoči svečanog otvaranja u petak 13. svibnja 2022., u jutarnjim satima u bazilici svete Krunice za mnogobrojne hrvatske vojne hodočasnike služena je misa koju je u zajedništvu s vojnim biskupom u Republici Hrvatskoj msgr Jurom Bogdanom predvodio Vrhbosanski nadbiskup msgr Tomo Vukšić, zajedno s vojnim i policijskim kapelanima, uz sudjelovanje kadeta i policijskih polaznika.
Hrvatski vojni hodočasnici i visoki uzvanici sudjelovali su u nekoliko mimohoda gradskim ulicama na čelu s limenom glazbe Hrvatske vojske te u brojnim manifestacijama: svečanoj međunarodnoj misi, međunarodnoj konferenciji posvećenoj miru, sportskim igrama vojnih invalida, glazbenom nastupu vojnih orkestara, svečanom zatvaranju.
Posebno je dojmljiva bila procesija pod svijećama u subotu 14. svibnja 2022. u kasnim večernjim satima, na kojoj je združena hrvatska mornarička i policijska klapa pjesmom pridonijela duhovnom ozračju, a kadeti Hrvatske vojske pridružili su se svečanosti nošenjem baklji.

Pisane vijesti