Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Posjet predsjednika Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora Domagoja Hajdukovića Madridu

Predsjednik Odbora za europske poslove Hrvatskog sabora, zastupnik Domagoj Hajduković boravio je u ponedjeljak, 9. svibnja 2022. godine, u Madridu na poziv predsjednika španjolskog Senata Andera Gila, povodom obilježavanja Dana Europe i 72. obljetnice Schumanove deklaracije. Zastupnik Hajduković također se sastao s predsjednicom Zajedničkog odbora za europske poslove španjolskog Kongresa, Susanom Sumelzo Jordán, i članovima Odbora.
 
Obje strane su izrazile zadovoljstvo intenziviranjem međuparlamentarne suradnje u kontekstu nedavno održanog prvog Hrvatsko-španjolskog parlamentarnog foruma, kao nadogradnja na već odlične odnose na izvršnoj razini (posjet pV Sáncheza Zagrebu, pV Plenkovića Madridu, posjeti mvp Albaresa Hrvatskoj i mvp Grlića Radmana Španjolskoj, najavljeni posjet kralja Filipa VI Hrvatskoj). Razmijenjena su mišljenja o smjeru EU nakon Konferencije o budućnosti EU, potrebi jačanja suradnje u području turizma, posljedicama rata u Ukrajini, ulasku Hrvatske u Schengen i europodručje.
 
Na Svečanom koncertu povodom obilježavanja 72. godišnjice Schumanove deklaracije, pored predsjednika Senata i predsjednice Zajedničkog odbora za europske poslove Kongresa, uzvanicima su se obratili i predsjednik Vlade Kraljevine Španjolske Pedro Sánchez te putem video veze visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Josep Borrell i predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola.

Pisane vijesti