Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Lucić na Konferenciji OECD-a na visokoj razini o jugoistočnoj Europi

Državni tajnik za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju Zdenko Lucić boravio je u utorak, 17. svibnja 2022., u Parizu povodom održavanja Konferencije OECD-a na visokoj razini o jugoistočnoj Europi.
 
Sudjelovao je na panelu pod nazivom „Odljev ljudskog kapitala: kako preokrenuti trend u jugoistočnoj Europi“. Uz državnog tajnika na panelu su sudjelovali vršitelj dužnosti ministra razvojne suradnje Slovenije Stanislav Raščan, ministrica industrije, poduzetništva i trgovine Kosova Rozeta Hajdari, i potpredsjednik Vlade Sjeverne Makedonije za gospodarske poslove, koordinaciju gospodarskih sektora i investicije Fatmir Bytyqi. Panelom je moderirala državna tajnica Federalnog ureda za vanjske poslove Švicarske Patricia Danzi.
 
Državni tajnik Lucić podijelio je hrvatsko iskustvo s dijasporom, jačanjem veza i zaštitom njihovih prava te je istaknuo kako je zaštita prava i interesa svih Hrvata izvan Republike Hrvatske utkana u hrvatski Ustav.
 
Naglasio je da Vlada RH ulaže značajne napore u održavanje bliskih veza s dijasporom i olakšavanje njihovog povratka. Dodao je kako su istovremeno uvedene brojne demografske mjere s ciljem smanjenja emigracijskih tokova i poticanja građana na zasnivanje obitelji. Istaknuo je kako je krajnji cilj navedenih napora poticati povratak iseljenika, širiti raspon vještina radne snage i istovremeno poboljšati poslovnu klimu u Hrvatskoj.

Pisane vijesti