Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Hrvatska i Čile nastavljaju snažiti bilateralne odnose, kojima pridonosi i velika hrvatska iseljenička zajednica

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman održao je u petak, 13. svibnja 2022. godine, sastanak s čileanskom ministricom vanjskih poslova Antonijom Urrejolom Noguerom, putem video veze.

Sastanak dvoje ministara održava se u godini kada Republika Hrvatska i Republika Čile obilježavaju 30. obljetnicu uspostave diplomatskih odnosa, ali i ubrzo nakon što je ministrica Urrejola Noguera stupila na dužnost, 11. ožujka 2022., kao članica vlade novog čileanskog predsjednika hrvatskih korijena Gabriela Borića.

Ministar Grlić Radman i ministrica Urrejola Noguera složili su se kako ovaj sastanak potvrđuje tradicionalno prijateljstvo te vrlo dobre bilateralne odnose između Hrvatske i Čilea, kojima doprinosi i velika hrvatska iseljenička zajednica u Čileu.

Dvoje ministara razmijenili su mišljenje o važnim bilateralnim i multilateralnim pitanjima od obostranog interesa. U kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, ministri su osudili rusku agresiju i složili se da je rat potrebno što prije okončati, a mnogobrojnim izbjeglicama omogućiti siguran povratak u Ukrajinu. Nadalje, ministri su potvrdili  spremnost za daljnji nastavak suradnje na područjima od obostranog interesa, osobito na području gospodarske suradnje.

Priopćenja