Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Veleposlanstvo sudjelovalo na obilježavanju Dana Europe 2022.

Dana 9. svibnja 2022. obilježen je u Velikom Vojvodstvu Luksemburg Dan Europe 2022. prisjećajući se godišnjice povijesne Schumanove deklaracije na temelju koje je izgrađena današnja Europska unija. Istovremeno obilježena je Europska godina mladih kojom se želi ukazati na važnu ulogu mladih u izgradnji bolje i sigurnije, zelenije i uključivije budućnosti Europe.    

Veleposlanstvo Republike Hrvatske akreditirano u Velikom Vojvodstvu Luksemburg sudjelovalo je u obilježavanju Dana Europe 2022. koje je ove godine održano u luksemburškoj europskoj prijestolnici kulture Esch-sur-Alzette. Republika Hrvatska predstavila se na ovom događanju promotivnim materijalima,  hrvatskim delicijama i specijalitetima te vrhunskim vinima na štandu uređenom i opremljenom u suradnji s Hrvatskim društvom Luksemburg.

Zamjenica veleposlanika RH u VV Luksemburg i voditelj Hrvatskog društva Luksemburg primili su brojne luksemburške posjetitelje i luksemburške dužnosnike na hrvatskom štandu, među kojima ministra gospodarstva, razvojne suradnje i humanitarnih poslova VVL Franz Fayota, luksemburškog povjerenika EK za zapošljavanje i socijalna prava Nicolasa Schmita, gradonačelnika grada Mamera Gilles Rotha.   

U okviru programa proslave Dana Europe 2022. i Europske godine mladih održan je kulturni program i izviješteno o rezultatima Konferencije o budućnosti Europe. U službenom dijelu programa obilježavanja Dana Europe 2022. sudjelovali su i kratkim govorima obratili se nazočnima Veliki Vojvoda Henri, predsjednik Vlade VVL Xavier Bettel, predsjednik Parlamenta VVL Fernand Etgen, luksemburški povjerenik za zapošljavanje i socijalna prava Nicolas Schmit i voditeljica Predstavništva EK u Luksemburgu Anne Calteux.

Pisane vijesti