Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

„HRVATSKI DAN U PRAGU“ – SVEČANOST NAVALIS

Udruga lađara Neretve 14. i 15. svibnja 2022. sudjeluje na velikoj svečanosti  "Svatojanske slavnosti NAVALIS" u centru Praga, u sklopu koje će preko 100 sudionika iz Hrvatske, ponajviše lađara i lađarica iz doline Neretve, doputovati u Prag, gdje će u centru Praga i na rijeci Vltavi pet lađarskih ekipa (tri muške i dvije ženske) doprinijeti promociji Maratona lađa, Hrvatske, a posebice doline Neretve. Uz Neretvanske lađare, čak  20-ak lađara je iz drugih dijelova Hrvatske. Na manifestaciju su pozvani i moravski Hrvati te Hrvati koji žive u Češkoj.
 
Riječ je o velikoj dvodnevnoj svečanosti koja se održava u čast i spomen Sv. Ivana Nepomuka, najznačajnijeg sveca u Češkoj, zaštitnika Češke i grada Praga. Tradicija je duga tri stoljeća, te predstavlja jednu od najznačajnijih svečanosti u Pragu. Uključivanjem Udruge lađara Neretve kao hrvatskog partnera u jednom od najljepših gradove Europe, pokazana je iznimna čast i mogućnost da se Hrvatska, njeni običaji, ljepote i kultura prikažu u najljepšem svjetlu.
 
14. svibnja je "Hrvatski dan", tijekom kojega će Neretvani, lađari, KUD Bagalovići, kulinarsko zabavljačka Udruga Pivčeva kala, Klapa Sv. Nikola iz Metkovića i njihovi prijatelji u centru Praga uz Vltavu i na Vltavi na atraktivnim lokacijama predstaviti neretvansku kulturu, pjesme i običaje, autohtonu kuhinju, vožnju lađama, Maraton lađa, kao i ljepote Neretve i Hrvatske. Lađari će svojim posebnim aktivnostima pokazati i solidarnost s narodom Ukrajine.
 
15. svibnja, Neretvani će, kao posebni gosti predstavljeni KUD-om Bagalovići, Klapom Sv. Nikola i lađarima, sudjelovati na misi u katedrali Sv. Vida, te u procesiji do Karlovog mosta i kipa Sv. Ivana Nepomuka, dok će pet lađarskih posada na Vltavi, svečanim poretkom sudjelovati u dijelu procesije na vodi. Navečer će lađari za tu priliku posebno atraktivno osvijetljenim lađama, zajedno s ostalim plovilima, uveličati središnju svečanost i barokni koncert koji će se održati na Vltavi, uz prateći vatromet na kraju svečanosti.
 
Cijeli projekt se odvija uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Pragu, Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Češkoj, Praške nadbiskupije, Ministarstva kulture Češke Republike, poduzetnika Zdeneka Bergmana i Grada Praga.

Pisane vijesti