Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Službeni posjet predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića Španjolskoj i Parlamentarni Forum Hrvatska – Španjolska, 3.- 5.5.2022.

Predsjednik Hrvatskog sabora, Gordan Jandroković, boravio je od 3. do 5. svibnja 2022. u službenom posjetu Španjolskoj, na poziv predsjednice španjolskog Parlamenta, Meritxell Batet. Izražena je obostrana želja za daljnjim unaprjeđenjem bilateralnih odnosa, koji su u posljednje dvije godine intenzivirani, za što je jedan od puteva i parlamentarna suradnja. Predsjednik Jandroković je zahvalio Španjolskoj na potpori za ulazak Hrvatske u Schengen, Eurozonu i OECD te već ostvareni ulazak u MED 9. Batet i Jandroković razgovarali su o BiH, te su osudili rusku agresiju na Ukrajinu.
U sklopu posjeta održan je Parlamentarni forum Hrvatska - Španjolska, na kojem je s hrvatske strane sudjelovalo šestoro saborskih zastupnika; Branko Bačić, Stephen Bartulica, Davor Ivo Stier, Majda Burić, Katarina Nemet i Nikša Vukas. Forum je raspravljao o četiri teme: Španjolska i Hrvatska u Europi – zajednički izazovi sa posebnim osvrtom na Konferenciju o budućnosti Europe i suradnju unutar vanjske, sigurnosne i obrambene politike; Suradnja na Mediteranu – Med 9 i situacija u Jugoistočnoj Europi; Gospodarska suradnja – utjecaj rata u Ukrajini i moguće posljedice na europskoj i nacionalnoj razini; Suradnja na području turizma.
Na kraju Foruma, usvojeni su Završni zaključci, koje su potpisali predsjednica Batet i predsjednik Jandroković.
Povodom posjeta predsjednika Jandrokovića i zastupnika Hrvatskog sabora Španjolskoj, u Veleposlanstvu RH u Madridu održan je prijem s pripadnicima hrvatske zajednice koji žive u Španjolskoj.
 

Pisane vijesti