Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Službeni posjet predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića Španjolskoj

Predsjednik Vlade RH, mr. sc. Andrej Plenković, boravio je 16. ožujka 2022. u službenom posjetu Španjolskoj, što je bio uzvratni posjet nakon službenog posjeta predsjednika Vlade Kraljevine Španjolske Pedra Sáncheza Hrvatskoj, 6. listopada 2021.

Osim bilateralnog sastanka s predsjednikom španjolske Vlade Pedrom Sánchezom, predsjednika Vlade RH Plenkovića su primili i kralj Felipe VI, te predsjednica španjolskog Parlamenta Meritxell Batet. Tijekom razgovora s predsjednikom Sánchezom potvrđena je španjolska potpora Hrvatskoj za ulazak u Schengen i Eurozonu. Predsjednik Plenković je također posjetio zračnu bazu NATO-a u Torrejonu.

Na marginama službenog posjeta predsjednika Vlade RH Španjolskoj, ministar znanosti i obrazovanja RH, Radovan Fuchs, i ministrica znanosti i inovacija Španjolske, Diana Morant, potpisali su Zajedničku deklaraciju o hrvatsko španjolskom projektu DONES (Demo Oriented Neutron Source).

Povodom posjeta predsjednika Vlade RH Španjolskoj, u Veleposlanstvu RH u Madridu održan je prijem s pripadnicima hrvatske zajednice koji žive u Španjolskoj.

Predsjednik Plenković je povodom posjeta dao intervju španjolskom dnevnom listu El País.

Pisane vijesti