Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Zdenko Lucić na Briselskoj konferenciji o budućnosti Sirije i regije

Državni tajnik za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju Zdenko Lucić sudjelovao je 10. svibnja 2022. godine, na šestoj briselskoj konferenciji „Podrška budućnosti Sirije i regije“ u Bruxellesu. Konferencija je održana u organizaciji Europske unije uz supredsjedanje visokog predstavnika EU-a za vanjsku politiku Josepa Borella te povjerenika Europske komisije Janeza Lenarčiča i Olivéra Várhelyija.

Na konferenciji su sudjelovali i posebni izaslanik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda za Siriju Geir Pedersen, visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice Filippo Grandi te glavni povjerenik Agencije Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku Philippe Lazzarini.

Tijekom konferencije potvrđena je podrška Europske unije naporima posebnog izaslanika UN-a za iznalaženjem političkog rješenja sirijskog sukoba i naglašena važnost mobilizacije adekvatnih financijskih sredstava za ugroženo sirijsko stanovništvo.

Državni tajnik Lucić istaknuo je u svom obraćanju da Republika Hrvatska u potpunosti podržava sve napore usmjerene na pronalaženje trajnoga političkog rješenja u skladu s Rezolucijom 2254 Vijeća sigurnosti UN-a i Ženevskom izjavom, kao i aktivnosti posebnog izaslanika UN-a za Siriju Pedersena. Podsjetio je da je Odlukom iz 2021. godine Vlada RH osigurala višegodišnju financijsku podršku za razvojne i humanitarne projekte usmjerene pomoći izbjeglom i raseljenom stanovništvu u Siriji i u susjednim zemljama.

Hrvatska će i u 2022. godini iznosom od 200 tisuća američkih dolara podržati projekte za najranjivije skupine sirijskog stanovništva, ponajprije žena, djece i mladih, zaključno je poručio državni tajnik Lucić. 

Priopćenja