Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman: Hrvatska predano sudjeluje u daljnjem razvoju europskog projekta

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman obilježio je Dan Europe i Europsku godinu mladih u ponedjeljak, 9. svibnja 2022. godine, sudjelujući na obilježavanju u Zagrebu.

Ministar Grlić Radman u svom se obraćanju dotaknuo važnosti Europske unije kao projekta mira, stabilnosti i sigurnosti, ali i zajedničkih vrijednosti, posebno u okolnostima agresije na Ukrajinu. „Unija je uspjela sve ove godine - u svojim granicama - ostati projekt mira. A uspjela je i kao projekt gospodarskog razvoja, zajedništva i solidarnosti“, kazao je ministar i dodao kako upravo Hrvatska kao njena najmlađa članica i žrtva agresije najbolje razumije kroz što prolazi Ukrajina.

Ministar se posebno dotaknuo uspješnog završetka Konferencije o budućnosti Europe, koji je danas obilježen u Strasbourgu te naveo kako su tom su projektu sudjelovali brojni hrvatski građani na mnogobrojnim događanjima diljem Hrvatske. „Naši razgovori i dijalog s građanima o Europi time neće prestati“, rekao je ministar Grlić Radman te naglasio kako je danas više nego ikada, potrebno razgovarati zajedno o budućnosti Unije.

Ove godine se uz Dan Europe obilježava i Europska godina mladih, te je ministar istaknuo kako su dužnosnici u sklopu Konferencije o budućnosti Europe dobili od mladih puno dragocjenih povratnih informacija i prijedloga za poboljšanje Unije.

„Predano sudjelujemo u daljnjem razvoju europskog projekta, u oblikovanju politika, odluka i propisa na razini Unije. Pritom ne zaboravljamo vlastite nacionalne interese, njegujući svoj suverenitet na moderan i solidaran način“, rekao je ministar u vezi važnosti članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji i dodao kako je Hrvatska konstruktivan partner koji vjeruje u europski projekt i to je dokazano tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU u prvoj polovini 2020. godine.

Priopćenja