Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Stalno predstavništvo RH pri EU na danu otvorenih vrata institucija EU

Već više od 20 godina, Vijeće i druge institucije Europske unije tradicionalno obilježavaju Dan Europe, i u znak prisjećanja na povijesnu Schumanovu deklaraciju od 9. svibnja 1950. godine, kojom je Europa krenula na put današnje EU, otvaraju svoja vrata javnosti.
Nakon dvogodišnje pauze uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19, ovogodišnji dan otvorenih vrata održan je u subotu 7. svibnja u Bruxellesu. Stalno predstavništvo RH pri EU tradicionalno je sudjelovalo na događaju u okviru Vijeća Europske unije.
Preko 7.900 posjetitelja imalo je priliku upoznati se s radom Vijeća i državama članicama kroz razne izložbe, kulturne manifestacije, interaktivne igre, informativni sadržaj te sportske, turističke i gastronomske promocije.
Hrvatska se, kao i dosadašnjih godina, uspješno predstavila na jednom od 27 štandova postavljenih u atriju zgrade Vijeća EU Justus Lipsius, gdje se redovito sastaju predstavnici država članica EU na svim razinama.
Hrvatski štand bio je velika atrakcija za posjetitelje, koji su pokazali izniman interes za Hrvatsku. Djelatnici Stalnog predstavništva RH pri EU zainteresiranim su posjetiteljima predstavljali hrvatsku kulturu, povijest, turističke atrakcije, sport i gastronomiju, a posluživale su se i tradicionalne hrvatske slastice. Podijeljeni su brojni promotivni materijali i brošure Hrvatske turističke zajednice, a na TV ekranima su se prikazivale fotografije „Nacionalni parkovi Hrvatske“ autora Nina Marcuttia.
Ovom prigodom je na poseban način istaknuta i obilježena i 30. godišnjica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.  
Hrvatska je simboličnim obilježjima iskazala solidarnost i potporu Ukrajini i ukrajinskom narodu.
Više atmosfere s ovogodišnjeg obilježavanja Dana Europe i hrvatskog štanda, možete pronaći u galeriji fotografija.

Pisane vijesti