Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman s predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Čovićem

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u četvrtak, 5. svibnja 2022. godine, s Draganom Čovićem, predsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.
 
Glavne teme sastanka bile su aktualne političke prilike u Bosni i Hercegovini, posebno u vezi netom raspisanih izbora kao i o položaju Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH.
 
Ministar Grlić Radman ponovio je da je reforma Izbornog zakona, slijedom odluke Ustavnog suda BiH i presuda međunarodnog suda, kojom bi se osigurala ravnopravnost i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i uklonila diskriminacija u izbornom procesu i dalje nužnost za uspješnu BiH i njezin napredak prema statusu kandidata za članstvo u EU.
 
Predsjedatelj Čović upoznao je ministra Grlića Radmana s povezanim izazovima u ostvarivanju biračkih prava Hrvata, kao i o opstrukcijama u vezi pregovora o reformi Izbornog zakona.
 
Sugovornici su se složili da izmjene Izbornog zakona ostaju ključne kako bi pridonijele stabilizaciji i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine, suverene i teritorijalno jedinstvene te cjelovite države, u izgradnji dugoročnog povjerenja između tri konstitutivna naroda i omogućila prava svih građana.
 
Ministar Grlić Radman istaknuo je kako Vlada Republike Hrvatske nastavlja podržavati Hrvate u BiH kako bi ta zemlja bila funkcionalna, stabilna i prosperitetna te dugoročno ostvarila svoje euroatlantske ambicije.

Priopćenja