Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman sa španjolskim kolegom Albaresom o bilateralnim odnosima, gospodarskoj suradnji, Ukrajini i jugoistočnoj Europi

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u četvrtak, 28. travnja 2022. godine, s ministrom vanjskih poslova, Europske unije i suradnje Kraljevine Španjolske Joséom Manuelom Albaresom Buenom, koji je boravio u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Ministar Grlić Radman izrazio je zadovoljstvo intenziviranjem političkog dijaloga dviju zemalja, s obzirom na učestale bilateralne posjete na najvišim razinama u zadnjih godinu dana, kako na ministarskoj tako i na razini predsjednika vlada. Dodao je da u bilateralnim odnosima Hrvatske i Španjolske postoji niz područja u kojima postoji potencijal za snaženje suradnje, istaknuvši znanstveno-tehničku suradnju u okviru projekta DONES te inicijative na području obrazovanja, jezika i kulture. Izdvojio je u tom kontekstu također IT sektor te farmaceutsku, kemijsku, drvnu, automobilsku, prehrambenu, tekstilnu i obrambenu industriju.

Istaknuo je kako će Hrvatska i Španjolska nastaviti pridonositi globalnoj i europskoj sigurnosti sudjelovanjem u NATO-u i EU-u. „Nastavit ćemo razvijati kontakte između naših Oružanih snaga te ćemo nastaviti odličnu suradnju koju imamo sa španjolskom policijom u istraživanju i suzbijanju organiziranog kriminala, kao i suradnju između naših graničnih policija i policijskih akademija“, dodao je ministar Grlić Radman.

Vezano uz rat u Ukrajini naglašena je važnost daljnjeg pružanja potpore toj zemlji, uključujući kroz nastavak sankcija u koordinaciji s europskim i međunarodnim partnerima te daljnje diplomatske aktivnosti, kao i postizanje dogovora o energetskim pitanjima.

Također je bilo riječi o jugoistočnoj Europi i nastavku procesa proširenja EU-a. „Nadamo se da će Vijeće uspjeti postići konsenzus o pregovaračkim okvirima s Albanijom i Sjevernom Makedonijom te održati međuvladinu konferenciju s obje zemlje. Jednako tako, za sve države aspirantice na članstvo moramo inzistirati na ispunjavanju kriterija - vladavini prava, dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj suradnji. U tom kontekstu, osvrnuo sam se na važnost stabilnosti i funkcionalnosti, pri tome ističući Bosnu i Hercegovinu te važnost nastavka njenog europskog puta, uz provedbu nužnih reformi, uključujući i reformu Izbornog zakona“, istaknuo je na kraju izlaganja ministar Grlić Radman.

Priopćenja