Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Koncert Povodom 30. godina uspostave diplomatskih odnosa između Litve i Hrvatske

Povodom 30. godina uspostave diplomatskih odnosa između Litve i Hrvatske u Muzeju sakralne umjetnosti u Vilniusu (http://bpmuziejus.lt/) dana 21. travnja 2022. održan je koncert ansambla za ranu glazbu „Minstrel“ u sastavu: Marcela Francesco - mezzo sopran, Emanuel Tomljenović - tenor, Goran Grčić - tenor, Lada Magdalenić Morpurgo – rebec i viella, Meila Tomé – blok flaute, Ante Beno- alto viola da gamba i cornamuse,  Lea Sušanj Lujo - bass viola da gamba i soprano, Darko Karajić-theorbo. Koncert je održan uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova.
 
Nakon pozdravnog govora privremene otpravnice poslova održala se minuta šutnje za poginule u ratu u Ukrajini,  nakon koje su izvedene hrvatska i litavska himna. Privremena otpravnica poslova u svom pozdravnom govoru prisjetila se povijesne povezanosti Hrvatske i Litve, kao i činjenice da je Litva iako ni sama tada nije bila međunarodno priznata u Seimasu 30. srpnja 1991.g. donijela odluku o priznanju Hrvatske, upravo zato što je i sama težila slobodi i  toliko željenoj neovisnosti znala je što to značilo Hrvatskoj u tom trenutku. Također je istaknula da je prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku bila Ukrajina, što u ovim trenucima kada sama ponovno mora braniti svoje pravo na slobodu i suverenost nosi posebnu težinu. Prisjetila se i pokojnog veleposlanika Krešimira Kedmenca, vrsnog i cijenjenog diplomata, prvog veleposlanika RH sa sjedištem u Litvi koji je doprinio mnogo za unaprjeđenje hrvatsko litavskih odnosa, promociji hrvatske u Litvi, kao i hrvatskoj diplomaciji općenito od njenih samih početaka.
 
Koncertu su nazočili gosti iz područja diplomacije i drugih područja javnog života Litve.
Na domjenku održanom nakon koncerta, također u prostorijama Muzeja sakralne umjetnosti svi prisutni su izrazili oduševljenje koncertom.

Pisane vijesti