Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U Rimu obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske, trideseta obljetnica međunarodnog priznanja RH te trideseta obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Talijanske Republike

U organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Rimu svečanim koncertom Ansambla Lado u prestižnoj Akademskoj dvorani Konzervatorija Santa Cecilia obilježen je 22. travnja 2022. Dan državnosti Republike Hrvatske, trideseta obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske te trideseta obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Talijanske Republike.
 
Pozivu veleposlanika Jasena Mesića odazvali su se brojni članovi diplomatskog zbora akreditirani pri Talijanskoj Republici i agencijama UN-a u Rimu, predstavnici talijanskog javnog, institucionalnog i političkog života, članovi hrvatske zajednice u Italiji i drugi gosti.
 
Ansambl Lado predstavio se oduševljenoj publici virtuoznim programom pod nazivom Veliko je sad veselje sastavljenome od hrvatskih pučkih uskrsnih pjesama.
 
Veleposlanik Mesić u svojemu se obraćanju osvrnuo na dosege koje je RH ostvarila tijekom trideset godina od međunarodnog priznanja, kao i na potporu koju je RH kontinuirano pružala Talijanska Republika, uključujući potporu tijekom pristupanja RH EU i NATO-u, te aktualnu podršku pri pristupanju RH schengenskoj i euro zoni te OECD-u. 
 
Predstavnik Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Andrea Cascone, ravnatelj Ureda za Jadran i Zapadni Balkan istaknuo je sve snažniju bilateralnu suradnju RH i TR, te naglasio važnost održavanja predstojećeg Koordinacijskog odbora ministara i potpisivanja Izvršnog programa u području kulture i obrazovanja između Vlade RH i Vlade TR koji su u subotu 23. travnja u Veneciji potpisali ministri kulture. 
 
Nakon koncerta održan je prigodni domjenak na kojemu su posluženi hrvatski eno-gastronomski specijaliteti, dok je Ured Hrvatske turističke zajednice uzvanicima podijelio promotivne materijale.
 
Dana 23. travnja Ansambl Lado održao je na poziv rektora Zavoda sv. Jeronima don Marka Đurina i na radost brojne publike koncert u hrvatskoj Crkvi sv. Jeronima u Rimu, kojemu su nazočili i veleposlanik Jasen Mesić te otpravnica poslova Veleposlanstva RH pri Svetoj Stolici Tea Zupičić.
 
Oba koncerta održana su uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH.

Videoprilog 1
Videoprilog 2
 

Pisane vijesti