Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Usvojeni dokumenti „Ekonomska politika Vlade Federacije BiH 2022.-2024.“ i „Program ekonomskih reformi za razdoblje 2022.-2024.“

Vlada Federacije BiH usvojila je dokument „Ekonomska politika Vlade Federacije BiH 2022.-2024.“. Ovim dokumentom obuhvaćena su pitanja makroekonomskog i fiskalnog okruženja, javnog duga i politike ostvarivanja strateških ciljeva kroz aktivnosti federalnih ministarstava.
Prioriteti Vlade Federacije BiH u razdoblju od 2022. do 2024. godine bit će usmjereni na učinkovito upravljanje javnim financijama i rast investicija, nastavak izgradnje modernog prometno-komunikacijskog sustava, podrška u razvoju mikro, malih i srednjih poduzeća, plansko korištenje prostora i energetska učinkovitost, razvoj poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te zaštita prirodnih resursa.
Vlada Federacije BiH također  je usvojila i „Program ekonomskih reformi Federacije BiH za razdoblje od 2022. do 2024.“. U Programu je, kao strateška odrednica Vlade Federacije BiH  proces euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine, s ciljem ostvarivanja punopravnog članstva. U Programu je navedeno kako Federacija BiH već u 2022. ulazi u zonu suficita. Ključne smjernice i ciljeve za novi Program daju Ekonomska politika Vlade Federacije BiH za razdoblje od 2021. do 2023. godine, važeće sektorske strategije, kao i prioritetno definirani projekti za daljnje usklađivanje domaćeg sa zakonodavstvom Europske unije, očuvanje makroekonomske stabilnosti i jačanje fiskalne discipline, strukturne reforme, te rad na euroatlantskim integracijama. Pažnja Ekonomske politike i Programa ekonomskih reformi Federacije BiH usmjerena je na otvaranje novih radnih mjesta, bolju regionalnu i međunarodnu povezanost, te povećanje životnog standarda stanovništva, uz osiguranje stabilnosti mirovinskog sustava i unaprjeđenje sustava socijalne zaštite.

Pisane vijesti