Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Poslovni forum u Portorožu - Javna ulaganja u graditeljstvu 2022.

U Portorožu je 13. travnja ove godine održan poslovni forum pod nazivom "Javna ulaganja u graditeljstvu 2022.", na kojem su sudjelovali i ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković te ministar infrastrukture Republike Slovenije Jernej Vrtovec. Glavne teme foruma bile su graditeljstvo kao nositelj povezivanja u regiji, država kao nositelj koncesija, važnost međunarodnog povezivanja za dobivanje sredstava EU-a, budućnost razvoja graditeljstva te utjecaj digitalizacije na razvoj graditeljstva.
Poslovni forum okupio je predstavnike upravitelja infrastrukture dviju zemalja, građevinskih tvrtki, predstavnike akademske zajednice i strukovnih udruženja, kao i ostalu zainteresiranu javnost kako bi raspravili aktualne teme i izazove s kojima je suočen građevinski sektor.
Ministar Butković je u uvodnom izlaganju istaknuo da se u Hrvatskoj provode 25 milijardi kuna ili 3,5 milijardi eura vrijedne investicije, koje se većim dijelom financiraju iz europskih fondova, ali je i država napravila svoj dio posla na osiguranju kredita i izvora financiranja. Kao najznačajnije investicije koje se provode u Hrvatskoj izdvojio je završetak izgradnje projekta cestovne povezanosti s južnom Dalmacijom te izgradnju Pelješkog mosta kojeg je označio simbolom infrastrukture i prvih godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Prošle godine završen je dio projekta izgradnje Istarskog ipsilona, dok je dio još u radovima. Gradi se prva dionica A7 Križišće – Žuta lokva te otvara 20 novih kilometara autoceste na 5C koridoru prema Mađarskoj. Ministar je naglasio kako predstoji veliki investicijski ciklus u željeznicu te će u godinama pred nama ulaganja biti usmjerena najviše na željeznicu, odnosno na projekte na dva koridora osnovne TEN-T mreže, od Zagreba prema Mađarskoj i od Zagreba prema istoku zemlje. U kontekstu ulaganja u luke, ministar Butković je spomenuo važnost izgradnje ceste D403 za luku Rijeka. Također, istaknuo je kako sve ove investicije doprinose pozitivnoj razvojnoj klimi u Hrvatskoj, kao i rastu BDP-a proteklih nekoliko godina. Naglasio je i pozitivna iskustva sa slovenskim građevinskim tvrtkama angažiranima na projektima u Hrvatskoj, primjerice na projektu izgradnje Istarskog ipsilona i prve dionice A7 Križišće – Žuta lokva.
Ministar infrastrukture RS Jernej Vrtovec rekao je da je u slovenskom proračunu za infrastrukturu ove godine namijenjeno rekordnih 1,27 milijardi eura. Istaknuo je tri ključna infrastrukturna projekta: drugi kolosijek pruge Divača-Koper, treća razvojna os te druga cijev tunela Karavanke. Velika sredstva ulažu se i u razvoj željezničke infrastrukture za koju je u proračunu namijenjeno nešto više od 550 milijuna eura. Dio tih sredstava potrošen je na obnovu željezničke infrastrukture od Ljubljane do Brezovce, a sada se obnavljaju oba kolosijeka od Brezovice do Ljubljane. Ministar Butković je u pratnji ministra Vrtovca posjetio i Luku Koper.

Pisane vijesti