Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Hrvatska i Poljska stoje uz pravednu borbu Ukrajinaca za slobodu

Hrvatska i Poljska stoje uz pravednu borbu ukrajinskog naroda za slobodu i samoodređenje, rekli su u petak u Varšavi šefovi diplomacija dviju zemalja.

Govoreći na konferenciji za novinare s poljskim kolegom Zbigniewom Rauom, hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman nazvao je rusku invaziju na Ukrajinu "agresijom na globalnu sigurnost i svjetski poredak".

"Kao članice EU-a i NATO-a, stojimo uz Ukrajinu i ukrajinski narod u njihovoj pravednoj borbi za slobodu i samoodređenje", izjavio je ministar Grlić Radman.

Ministar Rau je rekao da je "ilegalna i ničim neizazvana" ruska intervencija na Ukrajinu dosad neviđena prijetnja sigurnosti Europe.

"Poljska i Hrvatske će s partnerima i savezniima blisko surađivati u pružanju sveobuhvatne pomoći Ukrajini i uvođenju snažnih sankcija protiv ruske agresije", istaknuo je poljski ministar.

Dvojica dužnosnika su istaknula da je rat u Ukrajini podsjetio na važnost regionalne Inicijative triju mora koju su osnovale Hrvatska i Poljska s ciljem infrastrukturnog povezivanja zemalja srednje i istočne Europe, uključujući umrežavanje energetskih mreža.  

Šef hrvatske diplomacije je rekao da se "divi" Poljskoj koja je pružila utočište za milijune ukrajinskih izbjeglica i "impresivnoj reakciji na krizu".

"Iako u manjoj mjeri, Hrvatska također pruža potporu izbjeglicama i slat će humanitarnu pomoć Ukrajini i susjednim zemljama", rekao je ministar Grlić Radman.

Upozorio je na moguće prelijevanje ukrajinske kriza na zapadni Balkan, pa smatra da je nastavak proširenja EU-a na to područje ključno.

"Posebno bih izdvojio Bosnu i Hercegovinu i provedbu nužnih reformi izbornog zakona kako bi sve strane poštovale mirovne sporazume i međunarodno pravo", rekao je hrvatski ministar.

Rau je rekao da će Poljska promovirati europske vrijednosti na zapadnom Balkanu i aktivno pomagati zemlje koje su na europskom i euroatlanskom putu.   

Izvor: Hina/MVEP

Priopćenja