Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Važna obavijest osobama koje iz Hrvatske žele putovati u Litvu

Nastavno na postupno ukidanje epidemioloških mjera uzrokovanih pandemijom koronavirusa, u Litvi su od 31. ožujka ukinuta sva ograničenja za putnike koji dolaze iz zemalja Europskog ekonomskog prostora (EU, Island, Norveška, Lihtenštajn), Švicarske, Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.
To znači da putnici iz tih zemalja:
-           Ne trebaju predočiti negativan test na COVID -19 čak i ako osobe nisu cijepljene ili preboljele zarazu koronavirusom
-           Nije potrebna samoizolacija
-           Ne trebaju ispunjavati upitnik Zavoda za javno zdravstvo  (NPHC)
Od ponedjeljka, 4. travnja, ukinuta je obveza nošenja zaštitnih maski u zatvorenim prostorima, osim u javnom prijevozu, medicinskim ustanovama i domovima za starije i nemoćne.
Ostala je preporuka nošenja zaštitne maske u prostorijama u kojima je teško održavati preporučen razmak među ljudima i u kojima je otežano pravilno provjetravanje.
Sve ove informacije i trenutne restrikcije za putnike iz ostalih zemalja svijeta - trećih zemalja i onih koje su prihvatile sustav EU Digitalnih potvrda možete naći na sljedećim poveznicama:
Nacionalnog zavoda za javno zdravstvo pri Ministarstvu zdravstva Litve: https://nvsc.lrv.lt/en/information-on-covid-19/for-arrivals-from-abroad
Vlade Republike Litve: https://koronastop.lrv.lt/en/covid-19-related-restrictions-1  
Ministarstva vanjskih poslova Republike Litve: http://www.urm.lt/default/en/
Ministarstva unutarnjih poslova:  https://vrm.lrv.lt/en/  
Putnici koji nastavljaju put u druge zemlje trebali bi prije putovanja saznati koje zahtjeve zemlje odredišta primjenjuje na putnike. Više informacija dostupno je na stranici Ministarstva vanjskih poslova Litve  https://urm.lt/default/en/
 ili na službenoj stranici Europske Unije https://reopen.europa.eu/en/
 
Ako sumnjate da ste zaraženi ili oboljeli od COVID-19, zovite broj za hitne slučajeve 1808. Ako nemate litavsku SIM karticu zovite broj +370 37 367963.

Pisane vijesti