Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Održana studijska posjeta u okviru regionalnog programa Employment and Social Affairs Platform II

Služba za prijenos znanja MVEP-a organizirala je studijsku posjetu „Exchange of Croatian experiences and lessons learned from the EU accession and negotiations process Chapter 2, Chapter 19 and preparation for European Social Fund“ u Zagrebu od 23. do 25. ožujka 2022., u okviru regionalnog programa Employment and Social Affairs Platform II Project (ESAP II) u suradnji s Vijećem za regionalnu suradnju (RCC).
Studijska posjeta organizirana je u cilju daljnje podrške  jačanja koordinacije i rada regionalne mreže stručnjaka radnih skupina iz država Zapadnog Balkana za poglavlje 19. (Socijalna politika i zapošljavanje) i poglavlje 2. (Sloboda kretanja radnika).
Program je obuhvatio teme hrvatskog pretpristupnog procesa, od SSP-a do izazova s kojima smo se susretali tijekom pretpristupnih pregovora u PG 2. i PG 19., mogućnostima financiranja socijalnih politika putem IPA instrumenta, koordinaciji sektorskih politika iz perspektive radnih skupina u Vijeću te praktično iskustvo provedbe EU projekata u ovom području nakon članstva RH u EU te su za tu priliku bili angažirani stručnjaci: gđa. Maja Gregurić iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova; g. Tomislav Belovari, iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije; g. Marko Vidakušić, iz Stalnog predstavništva Republike Hrvatske pri Europskoj uniji; gđa Snježana Baloković, gđa. Ivana Matošin, gđa. Ana Cebić i g. Radomir Đurić, iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.
Sudjelovalo je 16 predstavnika regionalne mreže stručnjaka radnih skupina za PG2 i PG19 iz institucija zemalja ZB i 4 predstavnika RCC-a.
U okviru programa sudionici su također posjetili Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje gdje je gđa. Antonija Krolo Vasilj, pomoćnica glavnog ravnatelja HZMO-a, predstavila iskustvo pripreme zavoda u razdoblju pristupanja Hrvatske EU.  Kao primjer dobre prakse korištenja ESF fondova, organizirana je posjeta Enziti d.o.o. gdje su sudionici imali priliku vidjeti ostvarenje jednog od uspješno realiziranih projekta „Food through life“.
Studijska posjeta bila je prilika za razmjenu znanja i dijalog na višoj dužnosničkoj razini budući je tijekom posjete, gđu. Tanju Miščević  zamjenicu glavne tajnice Vijeća za regionalnu suradnju  primio ravnatelj Uprave za jugoistočnu Europu g. Stribor Kikerec kojom prilikom je potvrđena spremnost za nastavkom suradnje u cilju jačanja institucionalnih kapaciteta uprava država ZB omogućavajući im da razvijaju i učinkovito provode reforme zapošljavanja i socijalne politike u procesu EU integracija.

Ostale vijesti