Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Trilateralni sastanak ministra Grlića Radmana s ministrima vanjskih poslova Republike Slovenije Logarom i Talijanske Republike Di Maiom

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman bio je domaćin trećeg po redu trilateralnog susreta s ministrima vanjskih poslova Republike Slovenije Anžeom Logarom i Talijanske Republike Luigijem Di Maiom u ponedjeljak, 4. travnja 2022. godine, u dvorcu Lužnica u Zaprešiću. Današnji sastanak nastavak je suradnje u ovom formatu, nakon što se u prosincu 2020. održao sastanak u Trstu te u travnju prošle godine u Brdu kod Kranja.

Ministar Grlić Radman uvodno je zahvalio Italiji na podršci za sudjelovanje Hrvatske i Slovenije u neformalnoj skupini mediteranskih članica Europske unije (EUMED) te Sloveniji i Italiji na potpori za ulazak Hrvatske u Schengen, europodručje i OECD.

Također je istaknuo kako se od posljednjeg susreta u trilateralnom formatu puno toga zajedničkim naporima ostvarilo te da su dosadašnji susreti rezultirali konkretnijom suradnjom u područjima zaštite okoliša, plavog gospodarstva i povezivosti. „Vjerujem da je ovaj format suradnje pokrenut u pravom trenutku te da on omogućuje, uz ostale okvire unutar kojih naše zemlje surađuju, vrijednu dodatnu razmjenu mišljenja, koordinaciju i poticanje novih prilika i projekata“, rekao je ministar Grlić Radman.

Kao konkretne primjere suradnje ministar Grlić Radman izdvojio je zajedničku potporu uspostavi Doline vodika Sjeverni Jadran, daljnju suradnju u vezi s Nuklearnom elektranom Krško te jačanje suradnje u područjima zaštite Jadranskog mora, traganja i spašavanja te prometne povezivosti.

Ministri su tijekom susreta potpisali Zajedničku izjavu, koju je ministar Grlić Radman nazvao nadogradnjom dogovorenog na dosadašnjim sastancima te dokumentom koji odražava sve što je do sada zaključeno s ciljem jačanja suradnje i poticanja projekata.

Zajedničku izjavu u cijelosti možete pročitati na hrvatskom i engleskom jeziku.
 

Priopćenja