Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Spominjanje konstitutivnosti triju naroda u BiH u Strateškom kompasu naš je amandman

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman bio je gost N1 Studija uživo. Ako gledamo važnost Strateškog kompasa, onda možemo biti zadovoljni da je na 47 stranica gusto tipkanog dokumenta sadržan i naš amandman o BiH, poručio je.
Što se tiče rata u Ukrajini, Grlić Radman je kazao da ima kontakte s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom, ali i s našom veleposlanicom Anicom Djamić.

“Naša veleposlanica je još jedna od šest veleposlanika koji su ostali u Lavovu. Ona je vrlo angažirana oko pomoći za evakuaciju hrvatskih državljana. Tamo je njih još pet. O tome sam izvijestio jučer na Vijeću za vanjske poslove”, rekao je.

Komentirao je i izjavu slovenskog premijera Janeza Janše da bi se veleposlanici trebali vratiti u Kijev.

“Sigurno da su to dobre i iskrene namjere Janše, ali ne bismo smjeli podcijeniti sigurnosni aspekt. Inicijativa je dobra, ali mislim da u ovom trenutku možda i nije najbolja situacija u Kijevu i ne treba ugroziti živote veleposlanika. Zato smo našu veleposlanicu preselili u Lavov. Mi smo pozdravili njegov odlazak i odlazak još dvojice premijera u Kijev”, kazao je.

Biden stiže u posjet Europi

Ministar Grlić Radman od posjeta Bidena Poljskoj očekuje još više jedinstva, još više spremnosti i slanja poruka ruskoj strani da se zaustavi, kako kaže, ova nepotrebna avantura.

“Nisu u pitanju samo neki strateški vojni kapaciteti, nego ovdje imamo humanitarnu katastrofu. Obični ljudi nisu nikome krivi, mislim da je to veliki zločin protiv ljudskih prava”, rekao je.

Kaže da se nada da do ruskog napada na druge zemlje Europe neće doći, ali da moramo biti spremni uzvratiti ako bi se to i dogodilo.

“Zato je važno jačati savezništvo. Ono je izraženo i jučerašnjim usvajanjem Strateškog kompasa na Vijeću za vanjske poslove. Kompas će biti odobren 24. i 25.3. na Europskom vijeću na kojem će sudjelovati i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji se uspio izboriti da se na Vijeće stavi točka o Bosni i Hercegovini”, istaknuo je.

Na pitanje što uvrštavanje točke o Bosni i Hercegovini na Europsko vijeće zapravo znači, odgovara:

“To je zapravo priznanje Daytonskog sporazuma. To je bio naš amandman za koji smo se izborili. Ako gledamo važnost Strateškog kompasa, onda možemo biti zadovoljni da je na 47 stranica gusto tipkanog dokumenta sadržan i naš amandman o BiH. Upravo taj dokument daje jedan novi zamah provedbi vizije EU upravo u području sigurnosti i obrane. To je naš veliki doprinos za koji se izborio i premijer Andrej Plenković. Radili smo dvije godine na tome.”

Izjava ruskog veleposlanika u BiH

Ministar Grlić Radman je komentirao i izjavu ruskog veleposlanika u BiH. On je, naime, gostujući na televiziji FACE TV na upit voditelja zašto Rusiji “ne smetaju” okolne i susjedne zemlje koje su već dio NATO-a, odgovorio je: “Otkud vi znate da mi nemamo planove protiv Hrvatske, Poljske, Bugarske?”.

“Te izjave ne treba podcijeniti, to je dokaz nužnosti jačanja našeg jedinstva unutar EU s našim saveznicima, prije svega SAD-om kao liderske države unutar NATO saveza i upravo ovaj strateški dokument govori o tome koliko je nužna obrana. Moramo biti spremni na svaki mogući oblik prijetnje.
Ovdje se radi o prijetnjama”, kazao je ministar.

Ministar ne misli da se radi o ozbiljnoj prijetnji, ali da je ne treba ni podcijeniti.

Pad bespilotne letjelice

O padu bespilotne letjelice kaže da je to možda bio jedan test situacije i kako se pripremiti prevenirati takve događaje.

“Mi smo ovdje dobro i prošli jer je 4,5 tisuće studenata u blizini. Prava je sreća, bez ljudskih žrtava”, kazao je.

Komentirao je i Milanovićevu izjavu.

“Mislim da je to jedna komotna reakcija, mislim da bi predsjednik trebao pozdraviti akciju gdje se predsjednik Vlade angažirao u tome da upravo ti zrakoplovi budu dokaz i poruka hrvatskim građanima da su mirni i da mislimo o sigurnosti hrvatskih građana. To je dokaz predanosti naših saveznika/partnera u očuvanju stabilnosti Hrvatske kao članice NATO saveza”, rekao je.

Kaže da se konferencija dogodila slučajno nakon što je premijer imao razgovor s predstavnicima oporbenih stranaka.

U slučaju pada letjelice, tvrdi, svi su komunicirali i bili jako dobro umreženi.

“Predsjednik Vlade se bio snažno angažirao oko toga. Svi smo bili vrlo angažirani oko objašnjavanja te situacije jer to se dogodilo mimo očekivanja”, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Grlić Radman.

Izvor: N1/MVEP

Priopćenja