Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U Washingtonu održan pokretački sastanak Strateškog dijaloga RH-SAD

U četvrtak, 17. ožujka 2022. godine, u američkom Državnom tajništvu u Washingtonu održan je pokretački sastanak Strateškog dijaloga između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država.
Dijalog je s hrvatske strane otvorio politički direktor Ministarstva vanjskih i europskih poslova i ravnatelj Uprave za političke poslove Petar Mihatov, a s američke strane glavni zamjenik pomoćnika državnog tajnika za Europu i Euroaziju, Derek J. Hogan. S obje strane na sastanku su sudjelovali diplomatski i resorni predstavnici iz područja gospodarstva, znanosti i obrazovanja, energetike, financija, unutarnjih poslova i obrane. 
 
Na sastanku je izraženo obostrano zadovoljstvo unaprjeđenjem odnosa između Hrvatske i SAD-a kroz novi okvir za raspravu u šest glavnih tematskih stupova suradnje: globalnim pitanjima, obrani i sigurnosti, regionalnoj suradnji, energetici i klimatskim promjenama, trgovini i ulaganjima te povezivanju ljudi. Strateški dijalog omogućit će redovitu razmjenu mišljenja o ključnim temama, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu, te lakše definiranje budućih područja suradnje. 
 
Obje strane su potvrdile važnost transatlantskog jedinstva i koordinacije u kontekstu sigurnosne situacije u Europi, odnosno ruske invazije na Ukrajinu. U pogledu regionalne suradnje potvrđena je obostrana želja za nastavkom zajedničkog angažmana EU-a i SAD-a u području Zapadnog Balkana, u cilju postizanja dugoročne stabilnosti i sigurnosti država i puta prema euro-atlantskim integracijama. Republika Hrvatska i Sjedinjene Američke Države posebno su istaknule zajedničku predanost očuvanju stabilnosti i teritorijalne cjelovitosti Bosne i Hercegovine, osiguravanju izbornih i ograničenih ustavnih reformi radi uklanjanja svih oblika diskriminacije u izbornom procesu te osiguranju ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda u toj zemlji.
 
Razmijenjena su mišljenja i prijedlozi daljnjeg jačanja bilateralne obrambene suradnje, kao i suradnje u definiranju novog Strateškog koncepta NATO-a.  Riječi je bilo i o mogućnostima zajedničkih aktivnosti u području energetike, borbe protiv klimatskih promjena, trgovine te znanosti i obrazovanja.

Priopćenja