Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Članstvo BiH u EU i NATO je nacionalni interes RH, to neće biti moguće bez rješavanja zahtjeva Hrvata u BiH

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je danas kako je članstvo BiH u euroatlantskim integracijama nacionalni interes Republike Hrvatske koji se po njemu neće moći ostvariti bez jednakopravnosti tamošnjih Hrvata.

U Neumu se održava peta po redu konferencija naziva "Razvezivanje čvora – BiH na putu prema članstvu u EU i NATO savezu", u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH i sveučilišta iz Republike Hrvatske na kojoj sudjeluje više znanstvenika, političkih dužnosnika i stranih diplomata, na kojoj je gostovao online i ministar Grlić Radman.

"Republika Hrvatska je na međunarodnoj sceni najveći i iskreni zagovornik euroatlantskih asocijacija. To je naš jasan nacionalni interes. To neće biti moguće bez rješavanja legitimnih i legalnih zahtjeva Hrvata u BiH“, rekao je ministar Grlić Radman, govoreći o reformama u Bosni i Hercegovini.

Ministar Grlić Radman kazao je da je hrvatska strana u BiH bila najkonstruktivnija u postizanju dogovora o izmjenama izbornog zakona, nudeći prijedloge kako to napraviti.

Dodao je da u BiH nije "razriješen problem političke obespravljenosti Hrvata, te stabilnosti i institucionalne funkcionalnosti BiH".

Po njemu, ključni razlog za to su dvije dominantne politike koje se sukobljavaju u BiH, separatistička i unitaristička.

"Teško je reći koja je pogubnija za hrvatski narod. Obje politike izravno ruše povijesne i ustavne temelje BiH, zajedničke države tri jednakopravna konstitutivna naroda i građana. Bez poštivanja tih načela neće biti razrješenja čvora BiH kao funkcionalne i stabilne države čiji je put trasiran prema EU i NATO", zaključio je ministar.

Izvor: Hina/MVEP

Priopćenja