Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U Veleposlanstvu održana glazbena večer „Daleko m'e biser mora“

U prostorijama Veleposlanstva RH u Berlinu održana je 10. ožujka 2022. glazbena večer pod nazivom „Daleko m'e biser mora“. Na programu je nastupilo troje mladih glazbenika: sopranistica Lucija Spevec, tenor Roko Radovan i pijanist Danijel Oto, dok je program moderirala umirovljena diplomatkinja i muzikologinja dr. Zdenka Weber. Na programu večeri bile su skladbe hrvatskih skladatelja 19., 20. i 21. stoljeća. Glazbenom večeri predstavljena je domaćoj i međunarodnoj publici hrvatska glazbena baština, a koncert je održan kao jedna od manifestacija u sklopu obilježavanja tridesete obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske i uspostave diplomatskih odnosa Republike Hrvatske i Savezne Republike Njemačke.

Uvodno se brojnim gostima obratio veleposlanik Gordan Bakota, koji je zaželio dobrodošlicu i izrazio nadu da će se slični događaji neometano odvijati u ostatku godine. Pozvavši brojne posjetitelje da nakon programa razgledaju izložbu „Trideset godina hrvatske neovisnosti. Pogled kroz novinsku fotografiju“, koja će u prostorijama Veleposlanstva biti postavljena do 30. travnja ove godine, veleposlanik Bakota posebno se zahvalio mladim glazbenicima i moderatorici večeri dr. Weber što su izrazili spremnost osmisliti atraktivan program i predstaviti ga berlinskoj publici.  

Na programu koncerta našle su se skladbe najvećih hrvatskih skladatelja 19. stoljeća,  Vatroslava Lisinskog i Ivana Zajca. Kao što je istaknula dr. Weber, publika je imala prilike čuti ulomak iz druge hrvatske opere Porin Vatroslava Lisinskog te ulomak iz najpoznatijeg djela Ivana Zajca, opere Nikola Šubić Zrinski. Značajan dio programa bio je posvećen skladateljima hrvatske glazbene moderne. Program je započeo solo-pjesmom Warum Dore Pejačević, čija se stota godišnjica smrti obilježava sljedeće godine. Ukupno je izvedeno šest solo-pjesama velikoga splitskog skladatelja Josipa Hatzea, dok je u nastavku programa uslijedila klavirska skladba Uspomena iz Varaždina Josipa Štolcera Slavenskog. Dvjema skladbama predstavili su se i suvremeni hrvatski skladatelji Davor Bobić i tenor Roko Radovan, izvevši solo pjesmu koju je skladao na tekst njemačkog književnika Hermanna Hessea. Najveće odobrenje publike uslijedilo je nakon izvedbi dvaju komada iz velikih operetnih uspješnica splitskoga skladatelja Ive Tijardovića, Mala Floramye i Splitski akvarel. U dodatku su glazbenici izveli najpoznatiji ulomak iz mjuzikla Jalta, Jalta Alfija Kabilja. U pauzama između točaka moderatorica večeri predstavila je glazbenike i same skladbe, uvevši tako publiku u pojedine glazbeno-tematske cjeline večeri. Glazbenoj večeri „Daleko m'e biser mora“ prisustvovali su brojni predstavnici hrvatske zajednice i berlinske publike.
 

Pisane vijesti