Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman s predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavom Žigmanovim

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se s predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavom Žigmanovim. U razgovoru je obostrano naglašena važnost daljnjeg rada na poboljšanju statusa i položaja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, poglavito u pogledu njihove pozitivne političke zastupljenosti na svim razinama vlasti, a s obzirom na to da Republika Srbija i dalje ne provodi odredbe bilateralnog ugovora o uzajamnoj zaštiti prava hrvatske manjine u Republici Srbiji i srpske manjine u Republici Hrvatskoj. 

Sugovornici su, također, razgovarali o aktualnim društvenim i političkim prilikama u Srbiji s naglaskom na stanje u hrvatskoj zajednici te aktivnostima ključnih institucija hrvatske manjine u Srbiji. Bilo je također govora o predstojećim izborima u Republici Srbiji i pritom su se sugovornici usuglasili da je potrebno uložiti zajedničke političke napore kako bi Hrvati dobili svoje legitimne političke predstavnike u političkim institucijama Srbije. Razgovarali su i o nepovoljnom društvenom i političkom ozračju u kojem Hrvati još uvijek žive u Republici Srbiji.

Ministar Grlić Radman je na kraju razgovora poručio da će hrvatska Vlada nastaviti aktivno djelovati u zaštiti nacionalnih kulturno- identitetskih interesa Hrvata u Republici Srbiji i poduzimati sve potrebne korake s tim ciljem, kako bilateralno, a tako i u okviru relevantnih međunarodnih organizacija.



Pisane vijesti