Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Bugarski proračun za 2022.

Bugarski Parlament usvojio je proračun za 2022. godinu, koji stupa na snagu 1. travnja. Predsjednik Vlade Kiril Petkov nazvao je taj proračun poticajnim za rast s obzirom na to da će 5,8 posto BDP-a biti investirano, što je gotovo dvostruko više nego u 2021. Potpredsjednik Vlade i ministar financija Assen Vassilev također ga je nazvao proračunom gospodarskog rasta. „Novi proračun predmnijeva veća kapitalna ulaganja sa sredstvima iz EU fondova i iz Državnog proračuna. Znatno su povećane kapitalne investicije u ljudske resurse (s 2,9 posto na 5,8 posto BDP-a) jer su ključ gospodarskog rasta dugoročno gledano, društvena pravednost i primjereni životni standard svih bugarskih državljana“, izjavio je ministar Vassilev. Plaće nastavnika bit će za 25 posto iznad prosječne plaće u zemlji, za što je alocirano dodatnih 158 milijuna eura.
Proračunom je za 2022. projiciran rast BDP-a od 4,8 posto što je za 1,2 posto iznad rasta u 2021. Planirano je smanjenje nezaposlenosti sa 5,4 posto u 2021. na 5 posto. Nadalje, planiran je deficit proračuna od 2,5 posto bez mjera vezanih uz COVID-19, a od 4,1 posto kad se uključe epidemiološke mjere. Također, proračunom je predviđena godišnja stopa inflacije od 5,6 posto. Mirovine će od 1. srpnja ove godine porasti za 6,1 posto. Minimalna mjesečna plaća i porodiljna naknada iznosit će 355 eura. Dnevna naknada za nezaposlene podignuta je sa 6 eura na 7,5 eura. Planirano je novo zaduženje od 3,7 milijardi eura, većinom za podmirenje ranijih dospjelih dugova države.
Veća ulaganja predviđena su i u infrastrukturu. Alocirano je dodatnih 858 milijuna eura za nacionalnu cestovnu mrežu, te će proračun Agencije za cestovnu infrastrukturu iznositi 2,1 milijardu eura. Za kapitalna ulaganja u bolnice i sportske komplekse određeno je 178 milijuna eura, a 35 milijuna eura za ulaganja u dječje vrtiće i obnovu koncertnih dvorana, muzeja, galerija, opera i kazališta. Kapitalna ulaganja na lokalnoj razini povećana su za 30 posto.
Parlament je usvojio i proračun Nacionalnog fonda zdravstvenog osiguranja s projiciranim troškovima od 3 milijarde eura. Doprinos od 8 posto ostaje i nadalje, pri čemu poslodavac plaća 60 posto, a zaposlenik 40 posto.

Pisane vijesti