Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Obavijest za ulazak u Litvu

Od utorka, 15. veljače, odlukom Vlade Republike Litve, za sve zemlje Europskog gospodarskog prostora ukidaju se restrikcije vezane za ulazak u Republiku Litvu koje su bile vezane uz situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa.
To znači da negativni test na COVID-19 neće biti više potreban niti za necijepljene i one koji nisu preboljeli infekciju uzrokovanu koronavirusom.
I dalje ostaje na snazi obveza registriranja kod Nacionalnog centra za javno zdravstvo (NPHC), https://keleiviams.nvsc.lt/en/form ,  ne ranije od 48 sati od polaska na put, bez obzira kojim se prijevoznim sredstvom putuje. Popunjeni upitnik generira QR kod, koji je potrebno pokazati kod ulaska u prijevozno sredstvo, a za putnike koji putuju osobnim automobilom, na graničnom prijelazu.
Od subote, 5 veljače ukinuta je i uporaba EU digitalne potvrde za aktivnosti unutar Litve, koju je bilo potrebno predočiti za ulazak u trgovačke centre, restorane i sl. Ograničenja se od sada mjere veličinom prostora i brojem posjetitelja u njemu, preporuka je 15m2 po osobi koliko mogu biti istovremeno u istom prostoru. U svim zatvorenim prostorima obvezno je nositi medicinske zaštitne maske, a za javna događanja (koncerti, priredbe i sl.) potrebno je nositi zaštitne maske najmanjeg stupnja zaštite FFP2.
Aktualne informacije mogu se pratiti na stranicama:
Vlade Republike Litve https://lrv.lt/en, Ministarstva vanjskih poslova Republike Litve http://www.urm.lt/default/en/ ,  Ministarstva unutarnjih poslova https://vrm.lrv.lt/en/ , Ministarstva zdravstva  https://nvsc.lrv.lt/en/information-on-covid-19
 
Ako sumnjate da ste zaraženi ili oboljeli od COVID-19, zovite broj za hitne slučajeve 1808. Ako nemate litavsku SIM karticu zovite broj +370 37 367963.

Pisane vijesti