Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman je u utorak, 1. veljače 2022., službeno posjetio Republiku Moldovu

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u utorak, 1. veljače 2022., u  službenom posjetu Republici Moldovi. Susreo se s najvišim dužnosnicima Moldove - predsjednicom Maiom Sandu, putem video veze s predsjednicom Vlade Natalijom Gavrili?om, ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Nicuom Popescuom koji mu je bio domaćin, ministrom gospodarstva Sergiuom Gaibuom te predsjednicom parlamentarnog Odbora za vanjsku politiku i europske integracije Doinom Gherman.

Posjet se odvio u godini kada Republika Hrvatska i Republika Moldova obilježavaju 30 godina od uspostave diplomatskih odnosa. To je bila prigoda da se razmotre mogućnosti za daljnje unapređenje dobrih bilateralnih odnosa, posebno u području gospodarstva. Vezano uz gospodarstvo konkretno se razgovaralo o razmjeni hrvatskih iskustava vezano uz razvoj turizma, zatim o mogućnostima za ulaganja u IT sektor i sektor infrastrukture u Moldovi. Moldovski sugovornici izvijestili su o trenutačnoj situaciji u energetskom sektoru te o reformama koje planiraju poduzeti prije svega u području vladavine prava s naglaskom na pravosuđe.
Sa svojim sugovornicima, ministar Grlić Radman razmijenio je i stajališta o aktualnoj sigurnosnoj situaciji na istoku Europe.

Ministri Grlić Radman i Popescu potpisali su i Memorandum o suradnji između Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Diplomatskog instituta Republike Moldove.

Pisane vijesti