Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Gala koncert 'On the Bridge of Music' povodom obilježavanja 30. obljetnice međunarodnog priznanja RH i uspostave diplomatskih odnosa s Mađarskom

Povodom obilježavanja 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske  i uspostave diplomatskih odnosa s Mađarskom u utorak, 25. siječnja 2022. godine, u Budimpeštii održan je gala koncert 'On the Bridge of Music' u zajedničkoj izvedbi članova orkestra i solista Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) iz Osijeka i budimpeštanskog Operetnog kazališta

Svečanom programu nazočio je ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman, kao i djelatnici Veleposlanstva RH u Mađarskoj, generalni konzul RH u Pečuhu Drago Horvat, počasni konzul RH u Nagykanizsi Atila Kos, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka  Vladimir Ham i intendantica osječkog HNK Dražena Vrselja. S mađarske strane sudjelovali su državni tajnik za kulturu Péter Fekete i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine Orsolya Pacsay Tomassich u svojstvu izaslanice ministra vanjskih poslova i trgovine Pétera Szijjártó-a, glavni ravnatelj Operetnog kazališta u Budimpešti Atill Kiss B.

Koncertni program izveden je pod ravnanjem Filipom Pavišićem i Gyulom Pfeifferom, a uz orkestre dvaju kazališta nastupili su solisti Katarina Toplek, Leon Košavić i Igor Krišto te Zsolt Vadász, Anita Lukács, Enikő Lévai, Péter Laki, Mónika Fischl, Zsolt Homonnay i Szilvi Szendy. Redatelj je Szilárda Somogy, a koncertni majstor Béla Nagy.

Projekt je ostvaren potporom Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, Ministarstva kulture i medija RH, Ministarstva ljudskih resursa Mađarske, Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, kao i HNK-a iz Osijeka i Operetnog kazališta u Budimpešti. Ovom koncertu prethodio je prvi istovrsni koncert u Osijeku, 18. siječnja 2022. godine.
 

Pisane vijesti